Ostře sledované tance. Pouliční zábava dostane státní dohled Číny

Populární městskou zábavu bude Čína regulovat (zdroj: ČT24)

Málokteré aktivity v Číně uniknou státnímu dohledu. Po cenzuře internetu, médií a zábavy se vláda chystá zasáhnout i proti tanci v ulicích, který se těší velké oblibě mezi místními penzisty. Peking ho sice úplně nezakáže, přesto ale bude určovat, kdy a co se bude na tanečních setkáních provozovat.

Na čínských náměstích a v parcích za soumraku pravideleně ožívá svérázná subkultura – v hlavní roli je hudba, synchronizovaný pohyb a převážně starší ženy s vášní k tanci. Ostatně tato generace je na řízenou zábavu zvyklá už od vlády Mao Ce-tunga.

„Když jsem šla do důchodu, neměla jsem co dělat. Začala jsem sem chodit pro zdraví a našla spoustu přátel. Každému to zlepší kondici a kvalitu života. Cítíme se šťastní a plní radosti,“ říká devětapadesátiletá Liou Jung-mei.

Komunistická strana nařizuje jednotnou choreografii

Byť amatéři, inspiraci hledají u profesionálů na internetu. Jenže Čína nechá málokterou veřejnou činnost bez regulace. Kontrole režimu neutečou zkorumpovaní úředníci, Facebook a nově ani pouliční tanečníci.

Hlasitá zábava narušuje život v obytných čtvrtích. Komunistická strana nařizuje jednotnou choreografii: Jde celkem o 12 sestav na schválené písně, které budou učit trenéři. „Zvládneme to. Něco nás naučí a my si přidáme vlastní kroky. Pobavíme se o tom. Hlavně nic rychlého, mnozí mají problémy s koleny,“ dodává s úsměvem penzistka.