První hotspot na Lesbu: Zmatek a registrace, po níž může dál na západ v podstatě každý

Události: Jak funguje takzvaný hotspot na řeckém Lesbu? (zdroj: ČT24)

Na řeckém ostrově Lesbos už funguje takzvaný hotspot, kde se registrují migranti. Dál na západ ale může každý - i lidé bez dokumentů. Na místě je často zmatek. Šéf centra upozorňuje, že je tábor přeplněný. Ani špatné počasí přitom běžence od nebezpečné cesty přes moře zatím neodradilo. Řekům pomáhají zvládat situaci i čeští dobrovolníci.

Od začátku letošního roku přišlo na Lesbos zhruba 400 tisíc uprchlíků. Na ostrově přitom žije jen 100 tisíc stálých obyvatel. „Všichni se dívají na to, co bylo v pátek v Paříži, ale je třeba říct, že tady bylo daleko víc úmrtí a nikoho to nezajímá. V současné době máme v nemocnici asi 70 mrtvých lidí, vůbec nevíme, odkud jsou,“ konstatoval řecký novinář žijící v Mytiléně Giannis Sinanis.

Migranti riskují své životy v přeplněných a chatrných člunech, Řekové hlásí za letošek stovky utonulých. Přeplutí z Turecka stojí utečence dva tisíce dolarů, když cestu zvládnou, musí za unijními úředníky.

Uprchlíci se registrují v centru Moria na Lesbu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Národnost ověřují jazykoví znalci

První registrační centrum na ostrově Lesbos funguje v uprchlickém táboře Moria. Zde vezmou migrantům otisky prstů, národnost pak ověřují jazykoví odborníci. „Dávají jim otázky, jestli poznají fotky země, řeky, různé sochy,“ uvedl ředitel registračního centra Moria Kurtis Spyros.

Podle toho, jaké jsou národnosti, mohou běženci v Řecku zůstat šest měsíců nebo i jen jeden. Někteří, většinou původem odjinud než ze Sýrie, ale s sebou doklady nemají. „To pak procházejí normálním procesem, fotíme je a bereme si biometrické údaje,“ poznamenal policejní kapitán Amutzias Dimitrios s tím, že pokud je vše v pořádku, mohou odejít.

Uprchlický tábor na Lesbu
Zdroj: Depo Photos/ČTK/ABACA

Šéf centra považuje za největší problém, že je tábor neustále přeplněný a panuje zde zmatek. „Každý chce svou registraci mít hotovou a rychle odjet,“ říká Spyros.

Dobrovolníci, kteří kolem centra pracují, potvrzují, že uprchlíci mezi sebou kšeftují s lístky do fronty na registraci a nejsou informovaní o tom, kde jsou, co je čeká, jaká je situace v Evropě. „Jsou strašně zmatení, ptají se nás, jak se dostanou do Atén. Ani neví, že Lesbos je ostrov,“ poznamenala česká dobrovolnice Eva Dudová, která je zde s Czech teamem.

Dál se přitom z hotspotu dostane každý – s pasem i bez něj. S registrací míří běženci do přístavu, kde čekají na lístek na trajekt na řeckou pevninu.

Registrační centrum překonal i jeden z pařížských atentátníků

Jedním z registračních center na řeckých ostrovech prošel koncem října i jeden z pařížských atentátníků. Guvernérka severoegejského regionu Christiana D. Kalogiruová připustila, že začátky registrací byly na Lesbu těžké. V létě, kdy na ostrově pobývaly desítky tisíc uprchlíků, chyběli odborníci i moderní přístroje pro registraci.

Řecká policie zatkla ve čtvrtek deset cizinců, kteří dodávali padělané pasy uprchlíkům a dalších migrantům přicházejícím do země. „Tato zločinecká organizace poskytla zatím více než 100 řeckých cestovních pasů a občanských průkazů, a to za 300 až 700 eur (8100 až 19 tisíc korun) v závislosti na dokumentu,“ řekl pod podmínkou zachování anonymity jeden z policejních úředníků.

Díky falšovaným pasům mohli migranti odcestovat z Řecka do jiné destinace v Evropě v rámci schengenského prostoru.

Ani zhoršující se počasí je od cesty do Evropy zatím neodradilo. Srbsko a Makedonie ale začaly podle Úřadu OSN pro uprchlíky pouštět na své území jen běžence ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku. Všechny ostatní vracejí zpátky. Podobně se už dřív začalo chovat také Slovinsko.

Asi 650 tisíc uprchlíků prchajících před násilím a chudobou se dostalo letos do EU právě přes Řecko.