Republikáni zvyšují tlak: Ryan chce omezení migrantů, Bush jednotky proti IS

Téma migrační krize po útocích v Paříži  začalo znovu silně rezonovat také ve Spojených státech. Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan chce hned ve čtvrtek předložit návrh na omezení programu, díky kterému má Amerika přijmout uprchlíky ze Sýrie a Iráku. S tím ale prezident Obama nesouhlasí a mimo jiné kritizuje několik států, které uprchlíky zcela odmítají přijmout. Republikánský kandidát na prezidenta Jeb Bush zase vyzval k vyslání pozemních jednotek do boje proti Islámskému státu.

Ve Spojených státech po pátečních teroristických útocích v Paříži sílí odpor vůči Obamovu plánu. Staví se proti němu zejména republikáni a také většina amerických guvernérů. „Program bude přerušen, dokud nebude zajištěno, že uprchlíci přicházející do USA nejsou bezpečnostní hrozbou,“ řekl Ryan a vyzval kongresmany k přijetí normy. Zároveň ujistil, že prověrky nebudou v žádném případě diskriminovat muslimy kvůli jejich náboženskému přesvědčení. Někteří republikáni přitom navrhovali přijímat pouze syrské křesťany.

Republikáni se pokoušejí přesvědčit pro podporu návrhu i své demokratické kolegy ve sněmovně, podle amerických médií však nejsou příliš úspěšní. Většina demokratů hodlá podle portálu Politico.com ve čtvrtek hlasovat proti návrhu, na čemž se shodli během dnešního jednání svého klubu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ani samotní republikáni však nejsou v postoji k uprchlíkům zcela jednotní. Někteří členové strany podle agentury AP upozorňují, že právě nevstřícnost vůči imigrantům a menšinám výrazně přispěla k jasné porážce v minulých prezidentských volbách. „Zavřít jim dveře by bylo podobné, jako když (prezident) Roosevelt neposkytl Židům útočiště v USA během éry nacistického Německa. Kam mohou jít?“ prohlásil podle AP republikán Alfonso Aguilar, který je jedním z politiků pokoušejících se zatraktivnit Republikánskou stranu pro voliče z menšinových skupin.

Proti Obamovi: Poslat jednotky i ponechat Guantánamo

Republikánský kandidát na prezidenta Jeb Bush nyní vyzývá k vyslání pozemních jednotek do Iráku. V projevu na téma americké národní bezpečnosti takto reagoval na páteční pařížské útoky. Zároveň prohlásil, že by měla zůstat v provozu kritizovaná věznice na základně Guantánamo.

„Spojené státy, v součinnosti s našimi spojenci z NATO a dalšími arabskými partnery, budou muset zvýšit přítomnost (svých jednotek) na zemi,“ pronesl bratr bývalého prezidenta George Bushe, který z úřadu odcházel kritizován právě kvůli konfliktu v Iráku, kam vyslal desetitisíce vojáků. Jeb Bush dnes před uniformovanými studenty vojenské školy v Charlestonu prohlásil, že teroristé vyhlásili západnímu světu válku a jedinou možností je porazit je za pomoci pozemních operací.

Washington stáhl pozemní síly z Iráku v roce 2011 a spojenci v čele s USA v současnosti spoléhají takřka výhradně na letecké údery.