Radikálové se i s rodinami stahují ze Sýrie do Mosulu

Z Rakká prchají radikálové IS (zdroj: ČT24)

Radikálové z Islámského státu (IS) se i s rodinami přesouvají ze syrské Rakky do iráckého Mosulu poté, co při ruských a francouzských náletech zahynulo v Sýrii od neděle 33 členů IS. Oznámil to Ramí Abdar Rahmán, který hovoří z exilu za syrské ochránce lidských práv. Podle AP se bojovníci islamistů na boje v Rakce připravují a brání civilistům odejít. Někteří z nich se prý nastěhovali do obytných čtvrtí a civilisty použijí jako lidské štíty.

Rakka byla dosud baštou radikálů z IS, teď je cílem náletů. Ty podle Rahmána mířily na sklady zbraní, kontrolní stanoviště a ubytovny pro bojovníky IS v Rakce a jejím okolí. Za posledních 72 hodin při nich přišlo o život 33 radikálů, několik desítek jich bylo zraněno.

Rahmán také sdělil, že členové IS i velitelé začali převážet své rodiny z Rakky do Mosulu. Bojovníci hnutí Islámský stát obsadili toto druhé největší irácké město loni a irácká armáda se připravuje na ofenzivu proti němu. Zatím se jí ale nepodařilo dobýt zpět ani menší město Ramádí.

V 350tisícové Rakce panuje strach: lidé se bojí invaze, kterou proti městu mohou zahájit kurdské a arabské oddíly. Svůj postup koordinují s koalicí, kterou vedou Spojené státy, a postupují k Rakce ze severu a východu.

Podle irácké tajné služby IS právě v Rakce připravil teroristy k útokům ve Francii. Krátce před atentáty, při nichž minulý týden zabili v Paříži 129 lidí, se IS přihlásil k útoku na ruské dopravní letadlo, které spadlo nad Sinajským poloostrovem, a také k sebevražedným atentátům v Libanonu a Turecku. Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý řekl, že Rakka bude příštím cílem boje proti IS.

Podle jednoho bývalého obyvatele Rakky, který nyní žije v Turecku, ale má s městem nadále spojení, usilují islamisté o to, aby nálety byly co nejničivější. Už několik dní zakazují jeho bojovníci lidem vyjíždět z města, a aby unikli útokům mířeným na klíčové pozice, zabírají domy v obytných částech města.

Spojení s lidmi v Rakce je obtížné, protože IS znemožnil občanům přístup k internetu. Skupina prý dala svým členům pokyny, aby nevyjížděli v autech v noci a pohybovali se jen v úzkých nebo vedlejších uličkách. Pod hlavními trasami vedoucími do města jsou údajně prokopány tunely.

Francouzské letectvo, které je v koalici zemí, jež bojuje proti IS v Sýrii od loňska, zintenzivnilo nálety po pařížských atentátech. Z přístavu Toulon vyplula francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle, na jejíž palubě je 26 bojových letadel. Směřuje do východního Středomoří, odkud se bude účastnit bojů proti IS.

Rusko v Sýrii nasadilo letectvo koncem září a prezident Vladimir Putin po útocích v Paříži řekl, že armáda zintenzivní nálety na radikály v Sýrii. Podle Kremlu Rusko nezmění své bojové plány v Sýrii ani teď, když se prokázalo, že v ruském letadle, které spadlo v Egyptě, byla bomba. Rusko po havárii začalo stahovat z Egypta své občany a s posledním letem počítá 30. listopadu.

Nálety samotné stačit nebudou, je nutné doplnit je pozemními operacemi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že po pařížských atentátech je „nepřijatelné“ požadovat jako podmínku společného boje proti terorismu odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada. Američané podle něj stále hovoří o Asadově odstoupení před jakýmkoli setkáním svolaným k boji proti terorismu.