Varování před útokem v Hannoveru prý přišlo ze zahraničí

Varování před možným teroristickým útokem při plánovaném úterním přátelském fotbalovém utkání mezi Německem a Nizozemskem v Hannoveru přišlo od zahraniční tajné služby. V bavorské televizi to potvrdil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen prohlásil, že Německo se musí naučit žít s tím, že existuje teroristická hrozba.

Bavorský ministr prozradil, že už v úterý v poledne dostal informaci, že „v příštích 48 hodinách by se měl nebo mohl odehrát atentát na sportovní akci v Německu“. „Ale zrušení mě překvapilo,“ připustil Herrmann. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière však podle něj měl jistě závažné důvody pro takové rozhodnutí. 

Mezistátní zápas byl kvůli hrozbě zhruba 90 minut před výkopem zrušen. Kancléřka Angela Merkelová označila toto rozhodnutí za „velmi těžké, ale správné“.

Byla jsem ze zrušení zápasu smutná jako miliony dalších fotbalových fanoušků. Ale bezpečnostní složky jednaly zodpovědně. Jsou to těžká rozhodnutí. Vlastně možná ta nejtěžší rozhodnutí, kde volíme mezi svobodou a bezpečností. Včera bylo rozhodnuto ve prospěch bezpečnosti, a tak je to správně.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Policie v dolnosaské metropoli nadále na různých místech města pátrá po podezřelých. Dosud ale nikoho nezadržela, ani nenašla žádnou výbušninu, i když bylo prozkoumáno několik podezřelých předmětů.

Ochozy fotbalového stadionu v Hannoveru zůstaly prázdné (zdroj: ČT24)

Policie zasahovala ve vlaku kvůli atrapě bomby

Jeden z takových předmětů ve formě podezřelého balíčku byl v úterý večer zajištěn ve vlaku InterCity (IC), který byl na cestě z Brém do Oldenburgu. Šlo ale o atrapu, a nikoli o skutečné výbušné zařízení, jak se policie původně obávala, informovala agentura DPA. Kvůli nálezu byla dočasně uzavřena část nádraží dolnosaské metropole.

Policie nyní pátrá po muži, jenž balíček ve vlaku zanechal. Jedna spolucestující ho upozornila, že ve vlaku něco zapomněl, ale muž na to nereagoval a vlak opustil. Přivolána byla policie. Poté, co na předmět reagoval i policejní pes, byli na místo vysláni pyrotechnici. „Vypadalo to vskutku podezřele,“ řekla mluvčí spolkové policie Sandra Perlebachová.

  • Německý bulvární deník Bild přiblížil důvody, proč bylo zrušeno úterní fotbalové utkání v Hannoveru. V tajném dokumentu Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, který má list k dispozici, se údajně píše, že na stadionu mělo explodovat několik náloží, které sem měly být dovezeny v sanitním voze. Další bomba pak prý měla vybuchnout v centru města a další po půlnoci na hannoverském nádraží. Deník ovšem připomíná, že se žádné výbušniny na stadionu ani v okolí nenašly.

Šéf civilní kontrarozvědky se vyslovil proti plošnému rušení velkých shromáždění

Pokud bude mít teroristická organizace Islámský stát možnost zaútočit v Německu, pokusí se o to. V televizi ARD to řekl předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Šéf organizace, která plní funkci civilní kontrarozvědky, však nedoporučuje, aby Německo kvůli teroristickému riziku plošně rušilo všechny nadcházející velké akce. Poukázal přitom na to, že v minulosti čelily opakovaným teroristickým útokům Španělsko nebo Británie, přesto se v těchto zemích velké sportovní a kulturní akce konaly.

Německo je nepřítelem Islámského státu. Tak nás IS vidí, stejně jako všechny západní státy. Už delší dobu upozorňujeme, že pokud nás IS bude moci zasáhnout, pokud bude moci v Německu uskutečnit teroristický útok, udělá to. Velmi se toho obáváme.
Hans-Georg Maassen
předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy

Podle Maassena bylo obtížné rozhodnutí o zrušení úterního fotbalového zápasu v Hannoveru, protože jeho konání mělo být symbolem toho, že Německo nesklání hlavu před terorismem. Kontrarozvědka doporučila odvolat utkání teprve v okamžiku, kdy získala velmi konkrétní indicie, že se zápas může stát terčem atentátu, podobného, jaký se udál před několika dny ve francouzské metropoli.

Právě v Paříži se podle jeho mínění ukázalo, že teroristé přistoupili k nové taktice, kterou dříve v Evropě neužívali. Namísto pumových útoků, které spáchali například teroristé v Madridu v roce 2004 a které v minulosti prováděla i baskická organizace ETA, začali využívat sebevražedné atentátníky. „Je pro nás velmi složité získat potřebné informace a zkřížit plány na takový útok,“ sdělil šéf BfV.