Francie a Rusko vrací radikálům úder. Putin chce, aby v Sýrii vystupovaly jako spojenci

Šéf Kremlu Vladimir Putin si přeje, aby Rusko a Francie vystupovaly jako spojenci při akcích v Sýrii. Ruský prezident už nařídil námořnictvu, aby kontaktovalo francouzskou letadlovou loď. Rusko také zesílilo nálety na pozice radikálů v provinciích Idlíb a Aleppo. Francouzské letectvo předtím udeřilo na město Rakka, které je baštou Islámského státu (IS). Ten má na svědomí pařížské útoky.

Mluvčí francouzské armády podle Reuters sdělil, že do bojových misí nad Rakkou se zapojilo deset stíhaček. Ty odstartovaly ze základen v Jordánsku a ve Spojených arabských emirátech.

Po pátečních teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly přinejmenším 129 mrtvých a více než 350 zraněných, Francie vystupňovala své úsilí v boji proti IS. V noci na neděli francouzské letectvo shodilo na pozice islamistů ve městě Rakka 20 bomb. Byl to největší francouzský nálet na islamisty od září, kdy s nimi Paříž ve větší míře začala.

Islámský stát loni vyhlásil v části Sýrie chalífát a tamní město Rakka se stalo jeho střediskem. Podle irácké tajné služby byla právě Rakka místem, kde se plánovaly páteční pařížské útoky.

Francois Hollande a John Kerry
Zdroj: ČTK/AP

Rozšíření spolupráce v boji proti radikálnímu hnutí bylo hlavním tématem pondělní pařížské schůzky amerického ministra zahraničí Johna Kerry s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Kerry prohlásil, že IS postupně ztrácí území, které v Sýrii a Iráku ovládá a že je připravný jasný plán, který na něj vyvine větší tlak.

Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru s francouzským časopisem Valeurs Actuelles uvedl, že bude spolupracovat s Paříží, pokud změní svou politiku na Blízkém východě. „Jestliže nebude francouzská vláda jednat vážně, pokud jde o její boj proti terorismu, nebudeme plýtvat naším časem na spolupráci se zemí, vládou nebo institucemi, které podporují terorismus,“ prohlásil Asad.

„Musíte nejdříve změnit svou politiku… pak se můžete stát součástí aliance, která sdružuje země bojující proti terorismu, a nikoli terorismus podporující,“ dodal. Syrský prezident nazývá teroristy všechny skupiny, které bojují již od roku 2011 proti jeho režimu, tedy jak islamisty, tak povstalecké skupiny, z nichž některé mají podporu Západu.

Putin: Je nutné navázat přímý kontakt s Francouzi

Ruský prezident pak oznámil, že armáda zintenzivní letecké údery proti radikálům v Sýrii. Do země bylo vysláno dalších 25 ruských letadel. „Je nutné navázat přímý kontakt s Francouzi a pracovat s nimi jako se spojenci,“ řekl Putin podle AFP. „Měli bychom plánovat společné akce na moři i ve vzduchu,“ podotkl šéf Kremlu.

 Kreml uvedl, že se prezidenti obou zemí dohodli na zintenzivnění spolupráce už po telefonu. Setkat se mají v Moskvě 26. listopadu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rusové před pár dny poprvé udeřili na pozice IS v Rakka

Rusko podniká letecké údery proti ozbrojencům v Sýrii od konce září. IS se přihlásil k útoku na ruské letadlo, které se zřítilo 31. října v Egyptě. Šlo prý o reakci za ruskou leteckou kampaň v Sýrii, kde je Moskva jedním z hlavních stoupenců syrského prezidenta Bašára Asada. 

Podle nejmenovaného zdroje, který citovala agentura Reuters, Rusové až do začátku týdne mířili zejména na povstalecké skupiny bojující proti syrskému režimu, z nichž některé jsou podporované Západem.

Ve středu ale udeřili i na islamistické pozice v syrském městě Rakka, které je baštou IS. O svých náletech Rusko předem informovalo USA. Snaží se tak předejít možným incidentům ve vzdušném prostoru nad Sýrii, kde na islamisty útočí právě i spojenci v čele se Spojenými státy.