Šéf OSN navštíví tento týden KLDR

Generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun tento týden navštíví severokorejskou metropoli Pchjongjang a zřejmě se tam setká s vůdcem země Kim Čong-unem. Uvedla to jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na zdroj z OSN. Byla by to první návštěva současného šéfa světové organizace v této izolované komunistické zemi.

Tiskový úřad OSN sdělil, že zprávu jihokorejské agentury nemůže komentovat. Dodal ale, že Pan je vždy připraven pomoci v dialogu na Korejském poloostrově, a přispět tím k míru.

Pan Ki-mun měl přijet do KLDR již v květnu, aby navštívil průmyslový komplex Kesong, který financuje převážně Jižní Korea, a přispěl tak ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Severní Korea ale jeho návštěvu na poslední chvíli bez odůvodnění zrušila.

Pan by byl třetím sloužícím šéfem OSN, který by Severní Koreu navštívil. Naposledy zavítal do KLDR Butrus Butrus-Ghálí v roce 1993, předtím tam byl dvakrát Kurt Waldheim.

Korejský poloostrov je technicky stále ve válečném stavu. Válka obou korejských států v 50. letech minulého století skončila jen příměřím. OSN uplatňuje proti KLDR sankce za její raketové a jaderné zkoušky.

Jihokorejec Pan Ki-mun působí v čele OSN od roku 2007. Předtím byl dva roky jihokorejským ministrem zahraničí.