U Štrasburku vykolejil rychlovlak TGV – nejméně deset mrtvých

Poblíž Štrasburku na východě Francie vykolejil rychlovlak TGV. Zemřelo nejméně 10 osob a další tři desítky utrpěly zranění. Informovaly o tom místní úřady. Stroj se zřejmě pohyboval moc rychle. Podle agentury AFP jde o nejvážnější nehodu od chvíle, kdy byly rychlovlaky v roce 1981 uvedeny do provozu.

V obci Eckwersheim při zkušební jízdě vykolejila vlaková souprava, která mířila do Štrasburku, uvedly místní úřady podle webu Dernieres Nouvelles d'Alsace.

Provoz na této trati z Paříže do Štrasburku by měl začít v dubnu 2016. Vlak prý v místech budoucího mostu vyjel z kolejí.


Podle zdrojů stejného webu se souprava převrátila a začala hořet. Zraněné z místa přepravil vrtulník. Na místo zamířily desítky vozů záchranářů a skupina policejních potápěčů. Francouzská ministryně životního prostředí na místě neštěstí uvedla, že pět lidí je nezvěstných.

Podle francouzských státních drah SNCF v soupravě jelo 49 techniků. Stroj prý vykolejil „kvůli nadměrné rychlosti“. Podle úřadů ale zatím nelze říct, proč se stroj pohyboval tak rychle.