Francie na měsíc obnovila hraniční kontroly - kvůli klimatu

Francie od pátku obnovuje kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Francie od pátku 13. listopadu na měsíc obnovila kontroly na hranicích. Toto opatření nesouvisí oficiálně s nynější migrační krizí, ale s nadcházející světovou klimatickou konferencí v Paříži. Na tu mají dorazit dvě stovky delegací z celého světa a počítá se s tím, že do země zamíří i mnoho ekologických aktivistů.

Dočasné kontroly potrvají měsíc, tedy od 13. listopadu do 13. prosince. Jak upřesnil zpravodaj ČT Petr Zavadil, opatření obnáší hlavně kontroly pasů, ale i zavazadel a bude se ověřovat, zda lidé překračující hranice nejsou vedeni na seznamech potenciálně nebezpečných osob. Policisté se mají zaměřit na krajně levicové anarchisty. Kontrolních míst bude 285, z toho 200 pevných. Na bezpečí delegátů má na hranicích dohlížet 30 tisíc policistů.

Opatření zkomplikuje život asi především Francouzům, kteří denně jezdí do okolních zemí za prací. Podle statistik jich je přes 350 tisíc. Nejčastěji míří do Švýcarska, o něco méně pak do Belgie, Německa a Lucemburska.

Paříž se připravuje na klimatickou konferenci (zdroj: ČT24)

Země Schengenu mohou na základě článku 23, odst. 1 Schengenského hraničního kodexu zavést kontroly až na 30 dnů v případě, že je podle nich vážně ohrožen veřejný pořádek či vnitřní bezpečnost. Francie tak využije celou dobu, kterou jí norma umožňuje. Naposledy země využila této možnosti v době zasedání nejvyspělejších zemí světa G20 v Cannes v roce 2012. Dočasně obnovilo hraniční kontroly například i Polsko u příležitosti 19. mezinárodní konference ke klimatu ve Varšavě v roce 2013.

Jednadvacáté zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (Konference COP 21) se v Paříži koná od 30. listopadu do 11. prosince a půjde o jednu z největších mezinárodních konferencí posledních let. Její závěry mají nahradit Kjótský protokol z roku 1997.„Udělá se všechno pro to, aby 11. prosince všichni moji kolegové mohli schválit to, co se bude jmenovat – jak alespoň doufám – Pařížská dohoda,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.