Představy migrantů o životě v Evropě začínají narážet na realitu

Události: Zkušenosti s uprchlíky v Evropě (zdroj: ČT24)

Představy migrantů o životě v Evropě pomalu začínají narážet na realitu. Přestože drtivá většina běženců pomoc vděčně přijímá, občas dochází k vyostřeným konfrontacím jak s bezpečnostními složkami, tak i mezi uprchlíky samotnými.

Nejhorší střety zažilo v létě Maďarsko. Tamní policie se ve snaze zarazit vlnu do Německa rozhodla odstavit za Budapeští vlak s migranty. Ti pak dva dny odmítali jídlo, jeden muž na útěku zkolaboval a zemřel. Od uzavření jižní hranice mohou běženci záchytná centra již volně opouštět, skoro všichni ihned odjeli do Německa.

Právě v Německu musely jen letos pojmout nejrůznější typy ubytování na 800 tisíc uprchlíků. Napjaté kapacity nafukovacích hal, hangárů, stanových táborů, škol a tělocvičen vyvolaly mezi migranty značnou nervozitu, která se neobešla bez konfliktů. Úřady registrují i několik případů protestních hladovek.

Současně vedle toho musí německé úřady bojovat také s prudkým nárůstem množství útoků extrémní pravice na ubytovací zařízení migrantů. Letos jich evidují už skoro 700, tedy více než dva denně.

Museli jsme se zabarikádovat, tvrdí obyvatelé Calais

Bouřit se uprchlíci začínají také v severofrancouzském Calais. Zima se totiž blíží a cesty do vysněné Anglie jsou uzavřené. V okolí uprchlického tábora zvaného Džungle se proto situace tento týden vyostřila, když se uprchlíci o víkendu pokusili zablokovat přístupovou silnici do přístavu. Od té doby se prakticky noc co noc střetávají s policií.

Horizont ČT24: Vyhrocená situace v Calais (zdroj: ČT24)

Asi třicet policistů z Calais utrpělo lehká zranění. Místní obyvatelé už jsou zoufalí, v noci dokonce demonstrovali na podporu policie a jejího posílení. Vláda podle nich myslí na uprchlíky více než na obyvatele. „Museli jsme se zabarikádovat doma. Bylo tady přes 200 lidí, kteří se prali s policií,“ potvrzuje jeden z tamních obyvatel.

Nejvíc uprchlíků v přepočtu na obyvatele přijímá Švédsko, ale podmínky jsou čím dál tvrdší. Nedávno ještě třicet migrantů odmítalo ubytování v odlehlých horských chatkách. I ty se teď - vedle stanů - zdají jako luxusní nabídka.