Uzbekistán po 21 letech propustil politického vězně Muroda Jurajeva

Po 21 letech vyšel z uzbeckého vězení bývalý opoziční politik Murod Jurajev. Podle organizace Human Rights Watch (HRW) jeden z nejdéle zadržovaných politických vězňů na světě. Třiašedesátiletý bývalý poslanec a prominentní člen opoziční strany Erk byl v roce 1994 odsouzen za údajný pokus o „svržení ústavního pořádku“. Na svobodu se Jurajev dostal krátce poté, co zemi navštívil americký ministr zahraničí John Kerry.

Původně devítiletý trest byl Jurajevovi prodloužen o 12 let, když mu úřady sdělily, že porušil vězeňské předpisy. Během doby strávené za mřížemi byl podle HRW opakovaně mučen a těžce onemocněl.

„Posledních 21 let bylo pro Muroda Jurajeva a jeho rodinu peklem,“ řekl středoasijský analytik HRW Steve Swerdlow. Uzbecké úřady by nyní podle něj měly zajistit, aby ti, kteří Jurajeva mučili a prodlužovali svévolně jeho trest, byli souzeni.

Uzbekistán se podle agentury Reuters nyní snaží odpoutat od Ruska a zlepšit vztahy se Západem, který dlouhodobě kritizuje porušování lidských práv v této středoasijské zemi. Západ nicméně i přesto Uzbekistán oceňuje za to, že plní funkci bariéry bránící průniku islamistů z Afghánistánu.

V uzbeckém vězení podle HRW stále sedí několik opozičních politiků, jimž jsou tresty z politických důvodů prodlužovány na základě vykonstruovaných důvodů. Jde například o někdejšího šéfredaktora stranického listu Erku, dalšího novináře a aktivistu zasazujícího se o lidská práva.