Muslimové jsou hrozbou pro všechna náboženství a rasy, hlásá radikální barmský mnich

Barmská vláda slibuje mírové předání moci poté, co parlamentní volby jasně vyhrála strana nositelky Nobelovy ceny míru Su Ťij. Vůdkyně opozice získala poslanecké křeslo a příští týden chce jednat se špičkami armády o národním usmíření. Na cestě Barmy k demokracii ale zůstává mnoho překážek – třeba propaganda radikálních buddhistů, kteří šíří nenávist vůči menšinám.

Radikální buddhistický mnich Ashin Wirathu
Zdroj: ČT24

„Muslimové jsou hrozba. Nejen pro jedno náboženství nebo rasu, ale pro všechna náboženství a rasy,“ prohlašuje radikální buddhistický mnich Ashin Wirathu, který je pro mnoho Barmánců celebritou. Západní média mu dala přezdívku „barmský Usáma bin Ládin”. Jeho tvář je klidná a nevzrušená, mluví tiše a bez emocí. Slova o muslimech na buddhistické půdě ale rozdmýchávají fanatismus.

Události: Barmští radikální buddhisté šíří nenávist vůči menšinám (zdroj: ČT24)

Základem buddhismu je odmítání násilí a tolerance ke všem bytostem, Ashin Wirathu ve svém klášteře ale šíří myšlenky, které živí nenávist. Buddhistická krev vře a mnoho muslimské krve už bylo prolito. Nenávistná kázání ohrožují citlivý politický systém v zemi s víc než stovkou etnických skupin. Muslimové tu tvoří přes pět procent obyvatel. „Některé rodiny mají i 82 členů. Muži mají více žen, rozmnožují se rychle a kradou naše ženy. Chtěli by nás okupovat, ale nenecháme je,“ vyhrožuje Wirathu.

Při etnických nepokojích ve střední Barmě před dvěma lety zemřely stovky lidí a na 150 tisíc jich uprchlo. Tisícovka muslimů našla útočiště v jiném buddhistickém klášteře, jehož mniši  je zachránili před mačetovými útoky. „To všechno je politika. Ve skutečnosti mezi náboženskými komunitami problémy nejsou. Ale rozdmýchávají je politici,“ vysvětluje buddhistický mnich Wie Douktah.

Nesnášenlivost se rozrůstá do celonárodního hnutí s agendou, která vyzývá k bojkotu muslimského zboží. Vůdcové muslimské komunity říkají, že se necítí v bezpečí.