Zapomeňte na whisky. Britové se shlédli v šumivém vínu a konkurují velmocem

Ostrovní království na severu Evropy si většina milovníků alkoholických nápojů spojí nejspíše s ginem, whisky nebo pivem. Nyní se Velká Británie, prý kvůli klimatickým změnám, připojuje k tradičním vinařským územím. Ve velkém množství a potřebné kvalitě se zde vyrábí především šumivé víno.

Tradičním producentům vína z Francie, Itálie či Španělska roste překvapivá konkurence. Zatímco na Francii globální oteplování dopadá suchem a horkem snižujícím kvalitu hroznů, které jsou příliš sladké a méně aromatické, chladné a vlhké britské klima prodchly hřejivé sluneční paprsky, jež révě prospívají.

„Efekt klimatických změn je znát všude po Evropě, na vinicích v jižní Francii a Španělsku, ale i v Itálii a Řecku se někdy od pěstování upouští, protože je tam příliš horko,“ vysvětluje Richard Selley z Imperial College London.

Globální oteplování prospívá britským vinicím (zdroj: ČT24)

Vloni se v britských obchodech prodalo rekordních šest milionů lahví vína a i budoucnost vypadá růžově. Britští vinaři si už našli svou novou královskou disciplínu – šumivé víno. Tu spojili s kvalitou anglické tradice. „Je to jeden z nejlepších regionů šumivého vína na světě. A tohoto ocenění dosáhli na velmi mladých vinicích,“ chválí britský mok odborník na víno Tom Stevenson.

„Myslím, že na určitých trzích může být skutečně výhoda, že jde o anglický produkt. Britské zboží má obecně velmi dobrou pověst,“ soudí Julia Trustram Eve z Asociace anglických producentů vína. Šampaňské z britské produkce se tak už dostalo i na stoly v těch nejvyšších společenských kruzích. Královna Alžběta si s ním přiťukla s šéfem Bílého domu a nedávno i s čínským prezidentem.