Američané likvidují pozůstatky Konfederace, v Alexandrii chtějí přejmenovat ulice

Radnice města Alexandrie v americké Virginii zvažuje přejmenovat ulice, které nesou jméno po významných osobnostech Konfederace. Kvůli vazbám na otroctví se nedávno v nemilosti ocitla samotná vlajka jihu. Hnutí vyprovokovala červnová hromadná střelba v černošském kostele v Charlestonu. Vrah totiž na jedné fotografii pózoval právě s jižanskou vlajkou.

V Alexandrii ústí ulice pojmenovaná po jižanském zvědovi Franku Humovi na dálnici Jeffersona Davise, prvního a posledního prezidenta Konfederovaných států amerických. Jeho jméno vyvolává i 125 let po jeho smrti prudké emoce.

„S policejní střelbou a pocitem Afroameričanů, že jsou přehlíženi, jsem se domníval, že dalším důvodem tohoto stavu jsou ulice pojmenované po generálech a prezidentech Konfederace,“ vysvětluje právník Daniel Zim, proč sepsal petici za přejmenování dálnice.

Jméno ho uráží a chce dotlačit radnici, aby se vrátila k původnímu označení, politicky korektní Jedničce. Poklidná Alexandrie se tak stává nejnovějším bojištěm o odkaz Konfederace. Na muže z jihu tu odkazují na tři desítky ulic.

Události: Jména jižanských vůdců jitří v USA emoce (zdroj: ČT24)

Ne všichni s měněním jmen bulvárů souhlasí. „Je přirozené přejmenovat města a ulice, abyste skoncovali s ukrutnými a represivními vládami, které nechcete takto uctívat. Ale to je úplně odlišné od Konfederace. Tohle byli ctihodní muži, kteří bojovali, aby bránili své domy,“ soudí Joseph Judson Smith III., člen Synů konfederačních veteránů.

Otroctví bylo podle Josepha Smithe problémem celé země, nejen Konfederace, z jejíchž symbolů se prý nyní dělá obětní beránek. Hnutí za přejmenování podle Smithe vychází z neznalosti historie. Nejde přitom jen o ulice. Jedna ze škol v Alexandrii je pojmenovaná po nejznámějším jižanském veliteli, generálu Leem. Není jediná, totožně pojmenovaných vzdělávacích institucí je několik v Texasu, na Floridě i v Kalifornii.

Někteří Američané hodlají z veřejného prostoru odstranit jména, k nimž vzhlížely celé generace. Na tom, co je a co není urážlivé, ve Spojených státech ale rozhodně shoda nepanuje.