Důvody změny politiky jednoho dítěte? Čína potřebuje pracovní síly

Čínské úřady poprvé oficiálně oznámily, proč po víc než 35 letech upustily od kontroverzní politiky jednoho dítěte, která měla podle centrálních plánovačů chránit zemi před přelidněním. Důvodem změny jsou opět zájmy státu: ekonomika potřebuje vyšší počet pracujících.

Celá Čína zná příběh zdravotní sestry Šeng Chaj-lin, jíž se před šesti lety zhroutil celý svět. Při dopravní nehodě zahynulo její jediné dítě, ona se ale nevzdala. Nechala se uměle oplodnit a v šedesáti porodila dvojčata - jako nejstarší čínská matka. Od smrti první dcery nepřestala bojovat proti oficiální politice porodnosti. Nedávnou změnu státního přístupu přivítala s nadšením. “Páry teď mohou mít dvě děti. Konečně mám pocit, že jsem tehdy provedla správné rozhodnutí,“ říká Šeng.

Šeng Chaj-lin
Zdroj: ČT24

I Šeng se dosud mohla jen dohadovat, co vládu ke zrušení mnohými nenáviděné politiky jednoho dítěte vedlo. Teď to poprvé úřady řekly otevřeně: Hlavní cíl je udržet dostatečný, nejlépe sedmiprocentní růst čínského hospodářství. Peking předpokládá, že se do roku 2050 díky dvěma potomkům v rodině zvedne počet pracujících o 30 milionů. Zpomalí se také stárnutí populace: Poměr starších lidí vůči celkovému počtu obyvatel by se měl snížit o dvě procenta. V nejlidnatější zemi světa nyní podle sčítání z konce loňského roku žije 1,37 miliardy lidí.

Vláda počítá s tím, že uvolnění vyvolá větší poptávku po nemovitostech, školách a dětských potřebách. Strana připouští, že se to může negativně projevit na nedostatku potravin, dětské výživy a vody, a tím pádem i na životním prostředí. Apokalyptické scénáře, které vedly v sedmdesátých letech k zavedení přísné porodní politiky, ale podle úřadů nehrozí.“Nedojde k náhlému prudkému nárůstu porodnosti, který bude mít jen krátké trvání, ale půjde spíš o pomalý, dlouhodobý vzestup,“ soudí Jang Wen-čuang z Komise pro rodinné plánování.

Horizont ČT24: Čína potřebuje více pracujících (zdroj: ČT24)

Kritici ale vládním výpočtům nevěří. Obrat podle nich přišel příliš pozdě a nebude mít očekávaný účinek. Jak ukázaly i poslední dva roky, kdy stát otěže trochu uvolnil, mnoho Číňanů si z finančních důvodů druhé dítě stejně nemůže dovolit.

Dokud oficiálně nevstoupí v platnost nově oznámené nařízení, bude ale Čína podle Státního výboru pro zdraví a plánované rodičovství nadále přísně uplatňovat politiku jednoho dítěte. Uvolnění tvrdých opatření na kontrolu porodnosti totiž musí oficiálně schválit parlament na svém výročním zasedání, které je plánováno na březen.

K přísné politice pod heslem jedna rodina - jedno dítě přistoupilo čínské vedení v roce 1980, aby kvůli omezeným zdrojům zbrzdilo populační explozi. Politika, která zabránila podle odhadů do konce roku 2013 narození 400 milionů dětí, vedla k nuceným potratům i k vraždám novorozeňat. Opatření se následně zmírňovala, takže si postupně směli dvě děti pořídit obyvatelé venkova, zástupci etnických menšin a od listopadu 2013 také páry, kde alespoň jeden rodič byl jedináček.