Kosatky už nebudou skákat na povel

Horizont ČT24: Konec cvičených kosatek (zdroj: ČT24)

Cvičené kosatky byly dlouhé roky hlavním tahákem zábavních show amerického řetězce Vodní svět. Inteligentní savci doplácejí na svou schopnost učit se. V zajetí ale prokazatelně trpí. Vedení parku v San Diegu nyní podlehlo soustavnému tlaku ochránců zvířat a kontroverzní předvádění kosatek ukončí.

Film Zachraňte Willyho o přátelství problémového chlapce a kosatky dokázal víc, než jeho tvůrci původně očekávali. V 90. letech odstartoval vlnu kritiky zábavních vodních show, kterou už nešlo zastavit.

Tlak veřejnosti a ochránců zvířat nakonec dolehl i na Vodní svět v San Diegu. Populární představení s kosatkami čeká příští rok poslední sezona a s plánovaným rozšiřováním současných atrakcí je konec. „Nasloucháme našim hostům. Jako společnost se vyvíjíme, pořád se měníme,“ ujistil ředitel Vodního světa Joel Manby.

Představení s kosatkami v San Diegu
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Ke skončení předvádění kosatek přispěl i dva roky starý dokument Blackfish (Černý zabiják) od americké CNN. Poukazuje na utrpení a stres kosatek během výcviku. „Lidé přece mohou zažít něco podnětného a nemusejí přitom vidět uvězněná zvířata, která přišla o svůj život pro jejich zábavu,“ upozorňuje bývalý cvičitel kosatek John Hargrove.

Na svobodu se kosatky nedostanou

Co bude s kosatkami z parku dál, není zatím úplně jasné. Vedení je chce veřejnosti stále ukazovat, ale za zcela jiných podmínek. „Bude to zaměřené víc na jejich přirozené prostředí a také na jejich přirozené chování,“ ujišťuje Manby.

Film Zachraňte Willyho
Zdroj: ČT24

Organizace ochránců zvířat PETA ale dala najevo, že to stále nestačí. Jediným místem pro kosatky je podle ní oceán. „PETA vyzývá Vodní svět, aby udělal správnou věc: přestal chovat kosatky a vybudoval na pobřeží rezervace, které jim umožní chovat se tak, jak je pro ně přirozené,“ uvedl ředitel organizace Ben Williamson.

Úplné svobody se ale kosatky žijící roky v zajetí už dočkat nemohou, i když za to řada aktivistů bojuje. V minulosti takový pokus selhal, a to přímo u Willyho. Zatímco ve filmu svou svobodu získal, jeho představitel Keiko po vypuštění v oceánu osiřel a nikdy se nenaučil lovit. Zemřel podvyživený a oslabený v roce 2003.