Zemřel bývalý německý kancléř Helmut Schmidt

Ve věku 96 let zemřel bývalý německý kancléř Helmut Schmidt. Sociálnědemokratický politik stál v čele spolkové vlády v letech 1974 až 1982. Ačkoli svou zemi úspěšně provedl obdobím ekonomických a společenských problémů a udržel jí pozici přední evropské mocnosti, jeho politická dráha nakonec skončila předčasným odchodem z úřadu.

Schmidt byl ministrem financí ve vládě prvního německého sociálnědemokratického kancléře Willyho Brandta. V roce 1974, kdy byl Brandt donucen rezignovat kvůli tomu, že jeden z jeho spolupracovníků pracoval pro Stasi, Schmidt svého stranického kolegu v kancléřské funkci vystřídal. Stal se tak pátým německým kancléřem od konce války.

Sedmdesátá léta se v Německu nesla ve znamení aktivit teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), vůči níž Schmidt zaujal nesmlouvavý postoj. Vlna terorismu vyvrcholila na podzim 1977 vraždou šéfa svazu zaměstnavatelů Hannse Martina Schleyera a únosem letadla společnosti Lufthansa, jehož strůjci žádali propuštění uvězněných členů RAF. Drama v somálském Mogadišu skončilo zásahem německé jednotky, která na riskantní akci odjela se Schmidtovým souhlasem.

Helmut Schmidt s Alžbětou II. v roce 1978
Zdroj: ČTK/DPA

Bezpečnostní hrozby ale přicházely i zvenčí. Snahu pokračovat v Brandtem odstartované politice zlepšování vztahů se socialistickými zeměmi narušilo rozhodnutí Sovětského svazu zavést do výzbroje rakety středního doletu SS-20. Za těchto okolností se německý kancléř stal jedním z iniciátorů procesu, na jehož konci bylo nepopulární rozhodnutí o umístění amerických raket Pershing na starém kontinentu.

Schmidtova zahraniční politika se ale neorientovala pouze na střední a východní Evropu a na udržování spojenectví s USA. Spolu s francouzským prezidentem Valérym Giscardem d'Estaing patřil k zakladatelům Evropského měnového systému, který vytvořil předpoklady pro pozdější zavedení eura.

Helmut Schmidt a Leonid Brežněv
Zdroj: ČTK/AP

K předčasnému konci Schmidtovy politické kariéry významně přispěla hospodářská recese, která v sedmdesátých letech zasáhla svět. V jejím důsledku byla německá vláda nucena sáhnout k opatřením, která prohloubila napětí uvnitř samotné SPD i v rámci vládní koalice.

Problémy vyvrcholily v září 1982 odchodem FDP z vlády a zformováním menšinového kabinetu, v němž byl Schmidt kancléřem i ministrem zahraničí. Prvního října byl ale Schmidt jako první a dosud jediný poválečný předseda německé vlády sesazen parlamentem a nahrazen křesťanským demokratem Helmutem Kohlem.

Helmut Schmidt
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Po ukončení svého působení ve vysoké politice byl Schmidt v 80. letech spoluvydavatelem týdeníku Die Zeit, napsal řadu knih a až do vysokého věku se vyjadřoval k aktuálním politickým otázkám. 

„Jako redaktor týdeníku Die Zeit, stejně jako jeho vydavatel a generální ředitel, bděl 32 let nad osudem našeho listu. Ztrácíme bystrého poradce, spolehlivého společníka a dobrého přítele. Budeme Helmuta Schmidta nekonečně postrádat,“ napsal Die Zeit v nekrologu.

Odešel velký Evropan

Schmidtovo úmrtí vyvolalo v Německu velké pohnutí. Smutek a soustrast rodině vyjadřují na sociálních sítích stovky Němců. Hashtag "HelmutSchmidt" se stal nejsledovanějším výrazem mezi německými uživateli. Server deníku Tagesspiegel připomíná, že Schmidt byl až do své smrti nejoblíbenějším německým politikem.

„Smrt Helmuta Schmidta mě velmi zasáhla. Byl to vynikající kancléř, jeho úmrtí znamená přelom pro Německo i pro Evropu," uvedl na Twitteru předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který je stejně jako Schmidt členem německé sociální demokracie (SPD).

„Skláním se před životním výkonem Helmuta Schmidta. Byl to přesvědčený sociální demokrat a velký Evropan. Bude nám chybět,“ uvedl šéf poslanců SPD Thomas Oppermann.

Francouzský prezident Francois Hollande Schmidta označil za velkého Evropana. „Jestliže existuje euro, vděčíme za to Helmutu Schmidtovi,“ poznamenal Hollande.

„Helmut Schmidt byl politickou institucí Spolkové republiky. Byl také instancí, jejíž rady a úsudky pro mě něco znamenaly,“ řekla na mimořádné tiskové konferenci kancléřka Angela Merkelová. „Zasloužil se o naši zemi. Nikdy to nezapomeneme.“

„Byl to především demokrat, muž, který věděl, že svoboda znamená i zodpovědnost, a který této zodpovědnosti dostál. Svým postojem se tak stal vzorem pro miliony lidí,“ řekl spolkový prezident Joachim Gauck. 

Helmut Schmidt zemřel v úterý odpoledne v Hamburku. Během roku byl dvakrát hospitalizován, od zářijového propuštění z nemocnice zůstával v péči lékařů. Zdravotní stav exkancléře se prudce zhoršil během víkendu a jeho lékaři oznámili, že už není naděje na uzdravení.