Slovinsko postaví na hranici s Chorvatskem bariéry proti migrantům

V zájmu usměrnění proudu migrantů postaví Slovinsko na hranicích s Chorvatskem „dočasné technické překážky“. Premiér Miro Cerar nicméně ujistil, že nepůjde o zavření hranic. V případě nutnosti se ale podle něj postaví plot. Za prvních deset měsíců letošního roku překročili migranti bez potřebných dokumentů hranice Evropské unie ve více než 1,2 milionu případů.

„Nezavíráme hranice. Chceme zajistit kontrolovaný a bezpečný proud migrantů a zabránit humanitární katastrofě,“ řekl slovinský ministerský předseda.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová slovinské rozhodnutí přivítala. „Schengenský systém stojí a padá se zajištěním vnějších hranic,“ prohlásila. Rakouský kancléř Werner Faymann uvedl, že je v zásadě také pro zajištění vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu, především pak v Řecku a v Itálii. Všechna ostatní opatření prý ale vedou k tomu, že se pouze změní trasy běženců a nesnižuje se počet migrantů přicházejících do Evropské unie. 

Německá kancléřka Angela Merkelová označila rozhodnutí Slovinska za projev nedostatečné běženecké politiky EU a za důkaz, že je naléhavě třeba společného evropského řešení. „Ano, současná situace je neudržitelná a potřebujeme větší ostrahu hranic, ale to neznamená, že uděláme z Evropy nedobytný hrad. Musíme najít způsob, jak hranice chránit, ale zároveň být solidární,“ poznamenal eurokomisař pro migraci Dmitris Avramopoulos.

Od poloviny října, kdy Maďarsko uzavřelo hranice s Chorvatskem, a odklonilo tím trasu migrantů mířících do západní Evropy přes Slovinsko, prošlo touto malou bývalou jugoslávskou republikou přes 170 tisíc běženců. Úřady očekávají, že v několika příštích dnech jich dorazí dalších asi 30 tisíc.

Slovinsko postaví na hranicích s Chorvatskem dočasné bariéry (zdroj: ČT24)

V Rakousku by letos mohlo podat žádost o azyl až 95 tisíc lidí, řekl večer televizi ORF šéf rakouského azylového úřadu Wolfgang Taucher. Během letoška má být z podaných žádostí o azyl podle něj vyřízeno zhruba 35 tisíc. Loni bylo v alpské republice, která má přes 8,5 milionu obyvatel, podáno přibližně 28 tisíc žádostí o azyl a předloni 17 tisíc.

Migranti od ledna překročili hranice EU v 1,2 milionu případů

Za prvních deset měsíců letošního roku překročili migranti bez potřebných dokumentů hranice Evropské unie ve více než 1,2 milionu případů. Podle statistik evropské agentury na ochranu vnějších hranic Frontex to je čtyřikrát více než za stejné období loňského roku.

Celkový počet migrantů bez potřebných dokladů, kteří přišli do Evropské unie, je ale nižší než uvedených 1,2 milionu. Řada lidí totiž přichází přes Řecko, a musí tak opustit schengenský prostor při vstupu do Makedonie a znovu do něj vstoupit v některé ze středoevropských členských zemí EU, například ve Slovinsku či Maďarsku. Frontex je tedy ve statistice započítá dvakrát.

Z Turecka do Řecka, které leží na počátku nejvytíženější migrační trasy z Blízkého východu do Evropy, přešlo jen za říjen více než 150 tisíc lidí. Od počátku letošního roku do konce října tak mezi tureckým pobřežím a řeckými ostrovy přeplulo už více než 540 tisíc lidí. Nejvíce běženců pochází stále ze Sýrie, stoupá ale i počet Afghánců, uvedl Frontex.

Naproti tomu z pobřeží severní Afriky, z níž se migranti plaví nejčastěji do Itálie, se na cestu vydalo v říjnu jen 8500 lidí. Loni v říjnu jich bylo dvakrát více. Celkem za prvních deset měsíců tohoto roku přeplulo z Libye do Evropy asi 140 tisíc migrantů. Pokles je způsoben zhoršujícím se počasím i nedostatkem lodí, které libyjští pašeráci lidí potřebují. 

Migranti na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Francouzská policie se znovu střetla s uprchlíky v Calais

Nové potyčky vypukly v noci na úterý v blízkosti severofrancouzského přístavního města Calais mezi policií a asi 250 uprchlíky, kteří se pokoušeli ukrýt v nákladních vozidlech jedoucích do Británie. Informují o tom tamní úřady. Podle policejních zdrojů musely pořádkové síly několikrát použít i slzný plyn.

„Policie musela opakovaně vytlačovat migranty,“ řekl mluvčí prefektury Pas-de-Calais. Dodal, že jedenáct policistů utrpělo lehká zranění, když na ně uprchlíci házeli různé předměty.

Běženci rozmontovávali silniční značení a házeli ho do vozovky, aby donutili kamiony zpomalit, a mohli se tak do nich snáze dostat. Uprchlíkům přišly na pomoc také skupinky aktivistů proti globalizaci a příslušníků extrémní levice.

Policie se s přistěhovalci střetla i o předchozí noci, kdy utrpělo drobná zranění šestnáct lidí.

„Dosud migranti ustupovali, když proti nim policisté zakročili. Teď ale přicházejí s kameny,“ uvedl policejní zdroj.

Podle francouzského ministerstva vnitra je asi 4500 migrantů v divokém tábořišti zvaném Džungle východně od Calais, kde čekají na příležitost, aby se pomocí kamionu, vlaku či případně lodě dostali do Británie. V polovině října byl v táboře přítomen rekordní počet asi 6 tisíc lidí.