Barma po čtvrtstoletí volila svobodně. Čeká se vítězství demokratů vedených Su Ťij

Poprvé po 25 letech vlády vojenské junty čekají obyvatelé Barmy na výsledky svobodných voleb. Hlasy mají být sečteny v pondělí, už během večera ale mohou přijít první odhady. Favoritem je Národní liga pro demokracii (NLD), kterou vede nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij. Někdejší disidentka strávila skoro 20 let v domácím vězení. Podle odhadů přišlo až 80 procent voličů a dosud nejsou zaznamenány pokusy o manipulaci.

Su Ťij dorazila k hlasovací místnosti v Rangúnu v doprovodu bodyguardů. Její vůz se musel proplétat davem fotografů, kteří na ni čekali, a politička pak prošla zástupem lidí, ze kterého se ozývalo volání na její podporu. Su Ťij zachovala netypicky nehnutou tvář a na své příznivce se ani neusmála, když šla odevzdat svůj hlas do školy, jež se proměnila ve volební okrsek.

Stejně jako vůdkyně opozice se k hlasovacím místnostem od rána vypravil velký počet voličů. Vytvořili dlouhé fronty před buddhistickými chrámy, školami i vládními budovami. Nálada byla podle pozorovatelů „plná vzrušení a nadšení“.

Barmské volby - svobodně a s nadějemi (zdroj: ČT24)

Možnost kandidovat i volit byla ovšem upřena příslušníkům milionového muslimského etnika Rohingů i mnohým dalším vyznavačům islámu. A v řadě pohraničních oblastí, kde etnické menšiny pokračují v bojích proti vládním vojskům, se z bezpečnostních důvodů nehlasovalo vůbec.

Národní liga pro demokracii vyhrála volby již v roce 1990, junta ale její vítězství neuznala a Su Ťij byla vsazena do domácího vězení, kde strávila více než 15 let.

Vůdkyně Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij
Zdroj: Reuters

Další hlasování v roce 2010 NLD bojkotovala, protože množství jejích nejvýznamnějších členů nesmělo kandidovat. V doplňovacích volbách do parlamentu, které se konaly v roce 2012, po ukončení vojenské vlády, ale již Národní liga pro demokracii získala 43 ze 45 mandátů, které byly ve hře. Jedno z míst v parlamentu obsadila také Su Ťij, která kandidovala i v nedělních volbách.

  • Na 40 tisíc volebních místností dohlíželo zhruba 11 tisíc místních i mezinárodních pozorovatelů.
Parlamentní volby v Barmě
Zdroj: Reuters

Zvítězí nabídka společenských změn nebo stability?

Aby si Národní liga pro demokracii mohla být jistá vítězstvím, potřebuje si vzhledem k čtvrtině míst přidělených představitelům armády zajistit 67 procent volených křesel v 664členném dvoukomorovém parlamentu.

Voličům Národní liga pro demokracii slibuje především společenské změny a posílení vlády zákona. Strana svazové soudržnosti a rozvoje (USDP), spojená s armádou, v předvolební kampani zdůrazňovala, že jen ona je schopna zajistit stabilitu země.