Básník Pablo Neruda mohl být zavražděn, připustila chilská vláda

Chilská vláda připouští, že básník Pablo Neruda mohl být při puči v roce 1973 zavražděn. Dosud se přitom uváděla jako příčina jeho smrti rakovina prostaty. Stále živé bylo však i podezření, že jej mohli otrávit agenti diktátora Augusta Pinocheta. O otravě mluví dlouhodobě chilští levicoví aktivisté.

Chilské ministerstvo přiznalo pravost dokumentu, který zveřejnil španělský list El País. „Je zcela možné a vysoce pravděpodobné, že (za Nerudovu smrt) byla odpovědna třetí osoba,“ uvádí dokument. Ministerstvo nicméně upozornilo, že expertní tým, který úmrtí nyní znovu zkoumá, ještě nedospěl ke konečnému závěru.

Básníkův řidič již dříve uvedl, že Pinochetovi agenti využili toho, že je Neruda nemocný a upoutaný na lůžko v nemocnici v Santiagu a stříkli mu do těla jed. Podle jedné z teorií mohl být otráven kvůli tomu, že byl zapřisáhlým komunistou, který byl loajální svrženému prezidentovi Salvadoru Allendeovi. Existovaly proto obavy, že se stane vůdčí silou opozice vůči Pinochetově diktatuře.

Je považován za jednoho z nejvýznamnějších španělsky píšících básníků. Jeho nejslavnější dílo, rozsáhlá veršovaná epopej o národech a dějinách Latinské Ameriky s názvem Veliký zpěv, vyšlo v roce 1950, o 21 let později získal Nobelovu cenu.

Přestože je Neruda znám především jako básník, byl také poslancem za komunistickou stranu, jejímž členem byl po velkou část života. Také byl konzulem ve Španělsku, Argentině, Mexiku i Francii.

Pablo Neruda s manželkou Matildou
Zdroj: ČT24/Getty Images

Otravu zatím nikdo neprokázal

Experti ze španělské univerzity ve městě Murcía nenalezli letos v dubnu v Nerudových ostatcích žádné stopy po těžkých kovech či jiných látkách, které by naznačovaly otravu organismu. Devětašedesátiletý nositel Nobelovy ceny za literaturu trpěl rakovinou prostaty, což dosud také byla oficiálně uznávaná příčina jeho smrti.

Umělec, který si svůj literární pseudonym zvolil na počest českého básníka Jana Nerudy, zemřel v roce 1973. A to jen 12 dní po vojenském převratu, který nahradil vládu socialistického prezidenta Salvadora Allendeho režimem generála Pinocheta. Jeho pohřeb se pak stal demonstrací proti Pinochetově režimu.