Poslední šance na vstup bez víz. Kubánci míří do USA přes Mexiko

Do Mexika jenom v říjnu dorazilo 1500 Kubánců, kteří směřují do USA. Kubánci prý začali přicházet ve zvýšeném počtu už v květnu z obav, že usmiřování Kuby s USA je připraví o dosavadní výhodu dostat se do USA bez víz. O nečekané vlně uprchlíků bude kromě jiného jednat kubánský prezident Raúl Castro na své první návštěvě Mexika.

Do pohraničního mexického státu Chiapas každý týden ze sousední Guatemaly dorazí dav Kubánců, mezi nimiž jsou celé rodiny s dětmi i staří lidé. Podle amerických zdrojů přijelo do USA od ledna do září přes 27 tisíc Kubánců, což je o 78 procent více ve srovnání s loňskem za totéž období. Až 66 procent z nich přišlo přechodem Laredo na hranici mezi Mexikem a americkým státem Texas.

Kubánci považují za úspěch už to, že se dostanou do Mexika. Většina z nich totiž svou pouť zahajuje v Ekvádoru, což je jediná latinskoamerická země, do níž se mohou dostat bez víz a která má letecké spojení s Kubou. Běžná trasa pak vede přes Kolumbii, odkud se běženci lodí dostávají do Panamy, a autobusy pak projedou Kostariku, Nikaraguu, Honduras a Guatemalu.

USA stále praktikují pravidlo, podle nějž na ostrov vracejí Kubánce zachycené při pokusu dostat se do USA na moři, ale přijímají ty, kteří se dostanou na pevninu. Mnoho Kubánců míří na lodích nejkratší cestou na blízkou Floridu.