Británie proti terorismu – policie by mohla kontrolovat komunikaci na webu

Britská vláda chce umožnit policii a tajným službám sledovat e-maily a další komunikaci na internetu. Návrh zákona, který kabinet představil ve sněmovně, má pomoci účinněji potírat hrozby terorismu. Kvůli výtkám opozice byl zákon upraven a nakládání s osobní korespondencí bude přísnější, v případech mimořádného ohrožení prý ale postačí k nabourání pouhý souhlas ministra vnitra.

Zákon především povoluje tajným službám sledovat internetová spojení a zjišťovat, kdo a kdy s kým komunikoval. Primárně ale musí vše předem povolit jednak ministerstvo vnitra, jednak také soud – přístup k informacím tak nebude automatický. Pro sledování obsahu budou potřebovat další povolení ministra a soudce v návaznosti na průběh vyšetřování. Pro tento schvalovací proces a dohled nad sledováním komunikace se má vytvořit zvláštní tým soudců.

Avšak ve výjimečných případech, kdy například půjde o ohrožení života či unikátní příležitosti získat nějakou významnou informaci, bude podle BBC ministr vnitra smět sám povolit sledování nějaké internetové komunikace. Soudce by se k tomu vyjádřil dodatečně.

Britský parlament s hodinovou věží Big Ben
Zdroj: ČTK/AP

Konec britského soukromí, zlobí se opozice

Zástupkyně Zelených v parlamentu, který dnes s návrhem seznámila ministryně vnitra Theresa Mayová, prohlásila, že jen Rusko dalo bezpečnostním složkám tak velké pravomoci a že se jedná o „konec soukromí v Británii“. Poslankyně z hlavní opoziční Labouristické strany Lisa Nandyová ale text, především uvedený soudní dohled, uvítala.

Nový návrh také nařizuje provozovatelům internetu v zemi, aby veškerou internetovou komunikaci lidí i záznamy jejich aktivity na sociálních sítích uchovávali po dobu nejméně jednoho roku. Tyto záznamy přitom vyšetřující orgány mohou využívat nejen pro boj s terorismem, ale i v řadě dalších případů, například při pátrání po zmizelých osobách. Příslušníkům bezpečnostních sil, kteří by získali informace o komunikaci bez patřičného povolení, by však přijetím zákona nově hrozily až dva roky vězení.

Mayová podtrhla, že její návrh zákona má umožnit bezpečnostním složkám a ochráncům zákona přizpůsobit svou činnost podmínkám digitálního světa. Některé weby jsou podle ní „bezpečným útočištěm“ pro zločince a teroristy.