Rumunský premiér po tragédii v bukurešťském klubu odstupuje

Rumunský premiér Victor Ponta odstupuje a spolu s ním končí i celý kabinet. Předseda vlády tak reaguje na tlak veřejnosti v souvislosti s pátečním požárem hudebního klubu v Bukurešti, při kterém zemřelo 32 lidí. Za odstoupení Ponty v úterý večer demonstrovalo více než 13 tisíc lidí. Jako prozatímního ministerského předsedu za sebe Ponta navrhl dosavadního ministra obrany Mirceu Dusu.

Premiér, který celé měsíce odolával tlakům na odchod kvůli korupčním aférám, demisi oznámil svým spoluobčanům v přímém televizním vystoupení. „Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích,“ poukázal Ponta na úterní demonstrace v Bukurešti a v několika dalších rumunských městech. „Musím přiznat, že hněv ve společnosti je oprávněný,“ prohlásil odstupující premiér.

„Victor Ponta se vzdává svého mandátu. Někdo musí převzít odpovědnost za to, co se stalo. Je to vážná věc a slibujeme rychlé vyřešení situace,“ řekl šéf vládnoucí sociálně demokratické strany Liviu Dragnea. „Asi jste si všimli tisíců lidí včera (v úterý) večer a toho, co požadovali,“ dodal.

Tisíce lidí v ulicích žádaly odstoupení premiéra i ministra vnitra

Více než 13 tisíc lidí se v úterý před sídlem vlády v Bukurešti dožadovalo nejen demise premiéra, ale i odstoupení ministra vnitra Gabriela Oprey. „Ponta, demise“, „Oprea, demise“, „Vrazi“, provolával dav demonstrantů, který se navečer shromáždil na Vítězném náměstí v centru rumunské metropole.

Prezident Klaus Iohannis musí nyní rozhodnout, koho pověří sestavením nové vlády. Té musí parlament vyjádřit důvěru. Po dvou neúspěšných pokusech pak hrozí předčasné volby; řádný termín voleb je až za rok. Zatímco parlamentní opozice volá po okamžitých volbách, vládní koalice dala najevo, že se pokusí udržet se u moci po zbytek mandátu.

Demonstrace v Bukurešti
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Požár nepřežilo 32 lidí, další desítky jsou v kritickém stavu

Při požáru klubu Colectiv v Bukurešti přišlo o život 26 návštěvníků koncertu, další zemřel při převozu do nemocnice. Od té doby podlehlo vážným zraněním dalších pět lidí. Počet obětí na životech zřejmě ještě poroste, protože v kritickém stavu je podle úřadů více než 30 osob.

V klubu bylo několik stovek lidí, kteří přišli na představení rumunské metalové skupiny Goodbye to Gravity. To provázela pyrotechnická show, při níž podle některých svědků došlo k explozi a následnému vznícení polystyrénové dekorace na pódiu a obložení zvukové izolace, odkud se plameny rozšířily na zdi a strop.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sál zaplnil hustý dým, ve kterém se nedalo dýchat, a mnozí návštěvníci omdlévali. Spousta zraněných utrpěla otravu zplodinami a popáleniny různého stupně, řada lidí přišla o vlasy. Mnozí mají podle zdravotníků zlomeniny, poté co upadli a vyděšený dav po nich šlapal.

Rumunská vláda kvůli neštěstí vyhlásila třídenní státní smutek. Podle státního tajemníka ministerstva vnitra Raeda Arafata jde o vůbec „nejhorší takovou tragédii“ v Bukurešti. Prezident Klaus Iohannis po tragédii vyzval k zásadní změně rumunské společnosti sužované všudypřítomnou korupcí.

- Victor-Viorel Ponta se narodil 20. září 1972 v Bukurešti, kde vystudoval práva. Poté přednášel trestní právo, psal odborné studie, působil jako státní zástupce a v letech 2001–2004 vedl protikorupční výbor vlády premiéra Adriana Nastaseho. Po roce 2004 byl poslancem a právníkem a vystřídal několik vládních funkcí.

- Premiérem se stal v květnu 2012 v 39 letech. Od února 2010 byl i šéfem nyní vládní sociálnědemokratické strany (PSD), jedné z nejsilnějších politických stran v Rumunsku. Z funkce šéfa strany letos v červenci odstoupil kvůli korupčnímu skandálu.

- Obvinění se týkají let 2007 a 2008, kdy se Ponta živil jako právník a byl poslancem. Podle prokurátorů tehdy přijal sumu v přepočtu 1,5 milionu korun od svého přítele Dana Sovy a částku pak zamaskoval 17 falešnými fakturami, vykazujícími práci pro Sovovu advokátní kancelář. Později se ocitl ve střetu zájmů, když Sovu dvakrát jmenoval ministrem. Ponta prohlásil, že je nevinný, a naznačil, že aféra je „zneužitím justice“.

- Pontu vyzýval k demisi i prezident Klaus Iohannis. Premiér to odmítl s poukazem na to, že „odstavit ho může jenom parlament“. Ten však odmítl v červnu zbavit Pontu imunity a kabinet také podle očekávání přečkal hlasování parlamentu o vyslovení nedůvěry. V září byl Ponta obžalován (spolu s dalšími čtyřmi osobami) ze sedmnácti případů padělání listin, daňových úniků a praní špinavých peněz. Počátkem září přečkal další hlasování parlamentu o vyslovení nedůvěry navržené opozicí.

- Loni v listopadu ke všeobecnému překvapení neuspěl v prezidentských volbách, ve kterých ve druhém kole zvítězil etnický Němec a starosta města Sibiu Klaus Ioahannis. Svou kampaň postavil na boji proti korupci, jež tuto jednu z nejchudších zemí EU stále tíží.

- Ponta na sebe poutal pozornost hned po nástupu do úřadu premiéra bojem s tehdejším prezidentem Traianem Baseskem. Pokusil se ho sesadit pomocí referenda, to ale bylo neplatné kvůli nízké účasti.

- V roce 2012 čelil obvinění z plagiátorství. Vědecký server Nature v červnu 2012 uvedl, že Ponta opsal od dvou rumunských vědců většinu disertační práce o činnosti Mezinárodního trestního soudu. V červenci se Rada pro uznávání akademických titulů (CNATDCU) usnesla, že by měl přijít o univerzitní hodnost, měsíc nato ale ministerstvo školství rozhodlo, že Ponta napsal práci v souladu s akademickými standardy. Loni však Ponta oznámil, že se vzdá doktorátu.

Victor Ponta
Zdroj: ČT24/www.victorponta.ro