Německá policie při razii proti pašerákům lidí zajistila zbraně i falešné pasy

Přes 500 německých policistů ráno provedlo rozsáhlou razii proti skupině, která údajně organizovala nelegální přepravu běženců do Německa. Policisté zasahovali na 26 místech ve třech spolkových zemích a zabavili velké množství zbraní a falešných dokladů. Celkem policie zahájila vyšetřování proti 17 lidem, mezi zadrženými je i údajný vůdce celé skupiny, uvedla rozhlasová stanice NDR.

Policejní razie začala v 06:00 a trvala několik hodin. Těžiště akce bylo v Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde příslušníci speciálních jednotek zadrželi údajného vůdce pašerácké sítě. Policisté zasahovali také v dalších městech Severního Porýní-Vestfálska, v Dolním Sasku a v Bádensku-Württembersku. Prohledávali byty i obchody lidí, u nichž mají podezření, že se zapojili do převádění běženců.

Podle informací bulvárního deníku Bild policie vede vyšetřování proti lidem libanonského původu, kteří dlouhodobě žili v Německu. Skupina údajně vyráběla falešné pasy a další dokumenty a s jejich pomocí nezákonně dopravovala běžence z Libanonu a ze Sýrie do Německa.

Za převoz do Německa pašeráci vybírali 270 tisíc

Převaděči údajně využívali k cestám běženců do Německa leteckou dopravu, za převoz jednoho člověka požadovali 10 tisíc eur (271 tisíc korun). Při razii zabavili policisté velké množství falešných pasů z různých zemí světa a také dokumenty související s činností skupiny.

Kromě toho nalezli u podezřelých mačety, meče, nože a munici pro střelné zbraně. Policejní zásah se uskutečnil den poté, co německá rozvědka upozornila, že převaděči z Afghánistánu vytvořili dobře organizovanou mezinárodní síť s kontakty v zemích Evropské unie, která zajišťuje afghánským uprchlíkům cestu do Evropy.

Vedoucí vydání webu ČT24 Bára Procházková k aktuální situaci v Německu (zdroj: ČT24)

Bavorsko připravuje žalobu proti spolkové vládě kvůli běžencům

Bavorsko připravuje ústavní žalobu proti německé vládě kvůli současnému příchodu běženců. Největší německá spolková země se domnívá, že celostátní vláda neplní v uprchlické krizi své povinnosti a nesnaží se omezit příchod imigrantů. Žalobou proti spolkové vládě, pokud se nezastaví současná přistěhovalecká vlna, pohrozilo Bavorsko už v říjnu.

Ochrana vnějších hranic Německa spadá podle německé ústavy do pravomocí spolkové vlády. Podle bavorských činitelů by se proto kabinet v Berlíně měl zasadit o to, aby byl příchod běženců kontrolovaný. Politici v Mnichově také vidí jako problematické, že německé úřady nevracejí běžence do země, ve které se poprvé ocitli na území Evropské unie.

Řecko vypravilo první migranty, Bavorsko chystá kvůli uprchlíkům žalobu (zdroj: ČT24)

Největší zátěž uprchlické krize v Německu leží právě na Bavorsku, kudy přichází většina běženců. Bavorské úřady jsou přetížené a nedaří se jim dostatečně rychle registrovat uprchlíky přicházející z Rakouska. Ráno podle televize N24 čekalo na hranici na vstup do Německa 3000 běženců, v úterý jich bylo 2500.