Rusko se odvrací od Asada – u moci prý zůstat nemusí

Moskva netrvá na tom, aby syrský prezident Bašár Asad zůstal u moci. Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Rusko, USA a Saúdská Arábie se už shodly na tom, že se má část syrské opozice účastnit jednání o míru. Schůzka mezi zástupci Damašku a oponenty Asada by se podle Moskvy mohla uskutečnit v ruské metropoli už příští týden.

Ruská intervence v Sýrii začala koncem září na žádost Asada, který je dlouholetým spojencem Moskvy a Íránu. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovové ale Kreml netrvá na tom, aby syrský prezident zůstal u moci.

„Rozhodně ne, nikdy jsme to neřekli,“ tvrdí mluvčí. „Neříkáme, jestli má Asad zůstat, nebo odejít,“ řekla Echu Moskvy. Zda syrský prezident setrvá ve funkci, nebo odstoupí, prý není pro Rusko klíčové – je na Syřanech, aby rozhodli o Asadově osudu.

Na konferenci ve Vídni se minulý týden hovořilo o tom, že by v Sýrii mělo nastat určité přechodné období, během něhož by se v zemi uskutečnily zásadní politické změny.

Bašár Asad a Vladimir Putin
Zdroj: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin/Reuters

Syrský prezident prý chce uspořádat volby

Asad nedávno navštívil ruskou metropoli, kde měl prohlásit, že je připraven zorganizovat prezidentské a parlamentní volby a zúčastnit se jich, pokud si to bude přát syrský lid. Podmínil to ale předcházejícím „osvobozením“ země od radikálních sunnitů z Islámského státu (IS) a „eliminací teroristických skupin“, sdělil ruský zákonodárce Alexandr Juščenko.

Náměstek syrského ministra zahraniční Fajsal Makdád ale variantu přechodného období odmítá. „Hovoříme o národním dialogu v Sýrii, o rozšířené vládě a ústavním procesu. Vůbec nehovoříme o tom, čemu se říká přechodné období,“ uvedl Makdád. Tento nápad existuje „jen v myslích těch, kteří nežijí v realitě,“ dodal náměstek.

Uprchlíci z Aleppa
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Tuto středu bude v Moskvě o situaci v této blízkovýchodní zemi jednat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. „Hlavním tématem bude politický proces v Sýrii a začátek skutečného dialogu mezi Damaškem a opozicí,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Podle Moskvy by mohlo jednání odstartovat už příští týden, Damašek ale prý zatím žádnou pozvánku do Moskvy neobdržel. Podobné oznámení Moskva učinila již koncem října, kdy ovšem takovou možnost popřela Syrská svobodná armáda (FSA), která proti Asadovu režimu bojuje.

Moskva a Washington prý trénovaly koordinaci akcí v Sýrii

Ruské a americké letectvo mezitím procvičily výměnu informací mezi letadly operujícími nad Sýrií a ruským řídícím střediskem v syrské Latákíji a americkým střediskem v Kataru. Dojednáno bylo i vzájemné informování o „nebezpečné vojenské činnosti“ v syrském vzdušném prostoru, sdělil generál Andrej Kartapolov.

Pentagon ale později oznámil, že společná operace s ruským letectvem nebyla cvičením, nýbrž „tříminutovým testem“.

Válka v Sýrii si už vyžádala kolem 250 tisíc mrtvých a miliony běženců, z nichž mnozí se vydávají do Evropy.