Tragédie v bukurešťském klubu: Trojici vlastníků obvinili z neúmyslného zabití

Tři spoluvlastníci bukurešťského hudebního klubu Colectiv, v němž při požáru zemřelo 31 lidí, byli obviněni z neúmyslného zabití. Podle státního tajemníka ministerstva vnitra klub neměl povolení k provozování koncertů ani pyrotechnických show. Právě během jedné z nich k tragédii došlo.

Během pátečního koncertu metalové skupiny Goodbye to Gravity se od pyrotechniky vznítila hořlavá zvuková izolace na sloupu. Plameny se pak rychle rozšířily po celém stropě a po stěnách obložených stejnou izolací.

V klubu bylo v té době několik stovek lidí, kteří se v panice snažili dostat ven jediným východem. Mnoho z nich utrpělo otravu zplodinami a vážné popáleniny. Řada zraněných má i zlomeniny, způsobené při nastalé tlačenici. Ministr zdravotnictví Nicolae Banicioiu v neděli uvedl, že 80 až 90 osob je ve vážném stavu.

Neštěstí v bukurešťském klubu
Zdroj: ČTK/ZUMA/I-Images

Pomoci rumunským lékařům s vážně popálenými pacienty přijeli podle agentury AP specialisté z Francie a Izraele. Mluvčí izraelské nemocnice, která odborníky poslala, Andrei Carantino řekl, že izraelská výprava s sebou do Bukurešti přivezla mimo jiné speciální obvazy na popáleniny. Podle sdělení rumunské strany je v kritickém stavu sedm pacientů.

Prezident ocenil dva statečné zachránce, kteří neštěstí nepřežili

Rumunský prezident Klaus Iohannis v pondělí udělil nejvyšší státní vyznamenání dvěma mužům, kteří s nasazením života zachraňovali návštěvníky z hořícího klubu. In memoriam dostali Národní řád za zásluhy šestatřicetiletý bloger a fotograf Claudiu Petre a o dva roky starší rockový bubeník Adrian Rugina. Petre podlehl popáleninám, Rugina se udusil.

Státní tajemník ministerstva vnitra Raed Arafat prohlásil, že klub - vybudovaný v bývalé továrně na výrobu sportovní obuvi - neměl potřebná povolení k provozování koncertů, a už vůbec ne k pyrotechnickým show.

Prokuratura nyní zjišťuje, kdo z příslušných úřadů měl zajistit, aby klub tato oprávnění před otevřením měl.

obrázek
Zdroj: ČT24

V reakci na tragédii už skončil první klub

V reakci na nejhorší tragédii v Bukurešti od pádu komunistického režimu v roce 1989 se tři noční kluby v Rumunsku omluvily veřejnosti, že podobnou lhostejností k bezpečnostním předpisům ohrožovaly své návštěvníky.

Vlastník jednoho z nich, klubu Expirat, Andrei Sosa již oznámil, že zavírá nadobro. Majitelé dalších dvou slíbili odpovídající rekonstrukce.

V Bukurešti i v dalších městech poslední den třídenního státního smutku konaly další smuteční akce. V neděli se v hlavním městě konal průvod k uctění památky obětí, do něhož se podle zpravodajského serveru BalkanInsight zapojilo na 10 tisíc lidí. U zničeného klubu vznikl provizorní památník, kam lidé nosí květiny a zapalují tam svíčky.