Mocnosti jednají ve Vídni o Sýrii, podle Turecka vyženou ruské nálety další milion lidí

Další milion lidí by mohl uprchnout ze Sýrie kvůli ruským úderům, varuje Evropu turecký vládní úředník, jehož citoval britský Telegraph. USA a Rusko se shodují v potřebě diplomatického řešení konfliktu. Ve Vídni se proto koná dvoudenní schůzka zástupců obou mocností se zeměmi Blízkého východu. Podle šéfa americké diplomacie chce Washington i Moskva zachovat jednotnou sekulární Sýrii. Rijád ve Vídni zdůraznil, že syrský prezident Bašár Asad musí odejít.

Ruská intervence začala na žádost Asada koncem září. Moskva zatím zasáhla zhruba tisícovku cílů, z 90 procent patřících islamisticko-nacionalistické opozici. „V Sýrii teď jde o Damašek, o pobřeží na západě a také o silnice, které je spojují s Aleppem. Syrský režim se snaží je udržet,“ poznamenal expert na blízkovýchodní bezpečnost Jonathan Spyer.

Ofenziva Asadovy armády a Rusů vyhnala z domovů desetitisíce Syřanů

Podle humanitárních organizací opustilo své domovy jen během října 120 tisíc Syřanů z provincií Aleppo, Hamá a Idlíb. Ankara si stejně jako západní země myslí, že Moskva pouze přilévá olej do ohně. Boje na severu Sýrie by podle ní mohly vyhnat další dva miliony lidí, z nichž polovina pravděpodobně přejde turecké hranice.

Uprchlíci z Aleppa
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Už nyní jsou v Turecku dva miliony běženců, kteří často žijí v nuzných táborech a nemohou legálně pracovat, tudíž prchají dál do Evropy, která se tak potýká s největší uprchlickou krizí od druhé světové války.

Během pětiletého konfliktu zahynulo už čtvrt milionu lidí, skoro 12 milionů Syřanů opustilo své domovy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přinese vídeňská schůzka politické řešení syrské krize?

V rakouské metropoli se kvůli syrské krizi scházejí ministři zahraničí Ruska, Spojených států, Saúdské Arábie a Turecka. „Potřebujeme diplomatické řešení. Musíme si uvědomit, že zemřelo víc než 300 tisíc lidí a miliony jsou na útěku. Jsem velmi šťastná, že se schůzky zúčastní důležití vyjednavači,“ konstatovala německá kancléřka Angela Merkelová.

Diplomatické řešení chce Západ i Rusko. Problém ale představuje otázka osudu syrského prezidenta, za nímž stojí Moskva i Teherán. USA a další země Západu i Blízkého východu volají po jeho pádu.

Kerry: Rusko i USA chtějí jednotnou sekulární Sýrii

„Cílem jednání je mezinárodně uznaný mechanismus předání moci v Sýrii. Nikoliv pod nadvládou Bašára Asada,“ konstatoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí Joh Kirby.

Podle šéfa americké diplomacie je třeba politická transformace, jejíž součástí Asad nebude, aby byl posílen boj proti radikálům. Kerry ale zdůraznil, že USA a Rusko sdílí „společnou řeč“ v tom, že chtějí „jednotnou sekulární Sýrii“.

K řešení konfliktu je potřeba posílit suverenitu Sýrie. Zajistit chod státních orgánů, a zejména se musíme snažit o politickou dohodu.
Vladimir Putin

Pozvánku dostal Teherán, syrská opozice nikoli

V pátek k jednacímu stolu o Sýrii vůbec poprvé přisednou i zástupci Íránu. Teherán věří, že kvůli Sýrii učiní další krok k vystoupení z mezinárodní izolace. „Íránský postoj k Sýrii se nezměnil. Od prvního dne trpí konfliktem především Syřané. Vždy jsme říkali, že řešení je pouze v politické rovině, a na tom trváme,“ podotkl člen íránské bezpečnostní rady Alí Šamchalí.

„Mírový plán musí obsahovat kroky k ukončení násilí, sjednocení v boji proti terorismu, sestavení vlády národní jednoty a rozhovory mezi syrskou vládou a opozičními skupinami,“ prohlásil šéf íránské diplomacie Džavád Zaríf.

Zprávy o zapojení Íránu pobouřily syrské rebely, podle nichž účast Teheránu jen prodlouží celý konflikt. Do Vídně nebyli pozváni ani představitelé syrské politické opozice, ani zástupci povstalců.

Írán se poprvé zúčastní mírových jednání. Jde o klíčový moment, protože se to konečně může hnout z místa. Chcete-li řešit takový konflikt, musíte zvát ke stolu všechny zainteresované strany. Po dobu, co jednáme o míru, se můžeme všichni spojit proti Islámskému státu.
Yaser Daniel Reizk
novinář

Stanice FoxNews navíc s odkazem na tajné služby tvrdí, že ruská letadla v minulých deseti dnech dopravovala do Sýrie íránské zbraně. Neregistrované lety jsou podle stanice porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN o zbrojním embargu vztahujícím se na Írán.

FoxNews také tvrdí, že íránská civilní letecká společnost Máhán Air přepravuje několikrát denně z Teheránu do Latákíje íránské vojáky.

Útok v Sýrii
Zdroj: David Jones/ČTK/PA

Washington nabídl Iráku víc pozemních akcí proti IS

Už přes rok bombarduje pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

Americký ministr obrany Ashton Carter v úterý oznámil, že by Američané do budoucna mohli uskutečňovat více pozemních akcí proti IS v Iráku – minulý týden takto osvobodili skupinu rukojmích, podle Washingtonu na žádost kurdské autonomní vlády.

Irácký kabinet ale reagoval na americkou nabídku spíš odmítavě. O přímou akci USA na zemi prý nežádal a nepotřebuje ji. Pentagon upozornil, že ji musí předem informovat.