Znáte Facebook? ptala se zpravodajka ČT studentů v KLDR. Reakce byly rozpačité

Události: Disciplína a oddanost vůdci od mládí (zdroj: ČT24)

Severokorejští studenti jsou pilní, oddaní režimu a pečlivě připraveni zodpovědět dotazy zahraničních novinářů. Na první pohled je ale patrné, že otázky kolem internetu a Facebooku je přivádí do rozpaků a často nevědí, jak správně reagovat. Naopak tamní senioři si svůj život v domovech, jak ukazuje severokorejská propaganda, náramně užívají.

Studenti prominentní školy v centru Pchjongjangu se nejvíce zajímají o přírodní obory. Většina z nich se chce dostat na univerzitu a stát se vědeckým pracovníkem, aby mohli budovat silný a moderní stát. „Chci se stát vědcem, abych obnovil důvěru v naši zemi,“ říká jeden student Pchjongjangské střední školy č. 1.

Studenti ve výuce dokola opakují naučené fráze. Z míry je vyvede až otázka, jestli někdy viděli internet a zda používají sociální síť Facebook. Někteří nevědí, jiní ponechají otázku bez odpovědi. „Tyhle věci mě nezajímají, nelíbí se mi,“ zareagovala hbitě jedna dívka. Naopak jiný student po chvilce váhání uvedl, že Facebook používá „hodně“.

Reakce severokorejských studentů na otázky kolem Facebooku
Zdroj: ČT24
Reakce severokorejských studentů na otázky kolem Facebooku
Zdroj: ČT24

Severokorejský vzdělávací systém vede studenty hlavně k disciplíně a oddanosti. Vychovává občany loajální státu. Vštěpuje jim, že zájmy skupiny stojí vysoko nad zájmy jednotlivce, ale hlavně je vede k naprosté oddanosti nejvyššímu vůdci Kim Čong-unovi a jeho otci a dědovi. Žáci trénují svou disciplínu tak dlouho, dokud neodvádějí perfektní výkony.

Senioři se radují z fitness centra, až radostí zpívají

Severokorejská propaganda mimo to ukazuje, že se režim dokáže vřele postarat i o ty nejstarší. Ve zbrusu novém domově pečuje o seniory, kteří si v knihovně opakují politická školení a listují ve spisech vůdců.

Naneštěstí mají všichni problémy se sluchem, tudíž otázky štábu České televize nemohli slyšet. Jedna klientka domova však radostí z tamního fitness centra a návštěvy štábu ČT dokonce začala zpívat.

Klientka severokorejského domova pro seniory štábu ČT radostí zazpívala
Zdroj: ČT24