Místo nebožtíka pravý kaviár. Ruský pohřebák pašoval delikatesu za 7,5 milionu

Půltunový kontraband černého kaviáru odhalila ruská dopravní hlídka v pohřebním voze u Chabarovsku na ruském Dálném východě. Automobil pašující luxusní jeseteří delikatesu v přepočtu za 7,5 milionu korun přitom policie kontrolovala jen kvůli překročení povolené rychlosti. Produkci a prodej kaviáru v Rusku přísně reguluje zákon.

Pracovníci chabarovské pohřební služby dopravním policistům tvrdili, že v nákladovém prostoru vezou z nedaleké obce Majak nebožtíka k pohřbu do Chabarovsku. Při zevrubnější prohlídce vozu se ale ukázalo, že v rakvi a mezi smutečními věnci jsou uloženy mrazicí boxy s kaviárem. Řidiče vozu a jeho pomocníka policie zadržela.

Povodí řeky Amur na Dálném východě je v Rusku společně s Kaspickým mořem největším zdrojem k produkci černého neboli pravého kaviáru z jeseterovitých ryb. Vzhledem k masivnímu úbytku rybí populace byl v Rusku v roce 2007 vyhlášen zákaz výlovu, který platí do roku 2018. Výjimku mají pouze vybrané a státem přísně kontrolované provozy.

Po zákazu se ale v Rusku rozmohl nezákonný výlov, který se policii nedaří omezit. Legálně se podle úředních údajů ročně v Rusku vyrábí asi 20 tun černého kaviáru, nelegálně desetinásobek. V ruské maloobchodní síti stojí kilogram delikatesy 40 000 rublů (15 000 Kč).

Černý neboli pravý kaviár vyráběný z jeseterovitých ryb
Zdroj: ČTK / PICTURE ALLIANCE/Roman Märzinger / CHROMORANGE