Otřesy ve střední Asii mají už přes 300 obětí

Počet mrtvých po zemětřesení dál stoupá (zdroj: ČT24)

Počet obětí pondělního zemětřesení ve střední Asii stále roste. Vyšplhal se už přes 300 a zřejmě nejde o konečné číslo. Většina mrtvých – zhruba 230 – pochází z Pákistánu, zbytek z Afghánistánu. Úřady navíc hlásí asi dva tisíce zraněných.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně udeřilo v pohoří Hindúkuš. V Afghánistánu se záchranáři jen obtížně dostávají k obětem. Cesty v hornatém terénu blokují sesuvy půdy. Kromě toho je mnoho silnic v odlehlé provincii Badachšán na severovýchodě Afghánistánu neprůjezdných, protože je kontroluje radikální hnutí Taliban.

Infrastruktura je místy narušená, na silnicích často leží stromy. Asi čtyři tisíce domů v Afghánistánu a 2,5 tisíce domů v Pákistánu je zničených. V některých oblastech nefunguje elektřina ani telefony. „Facebook spustil aplikaci Safety check a Google aplikaci Person finder, díky nimž by se mohli lidé ozvat příbuzným,“ uvedla redaktorka ČT Kateřina Etrychová.

Tisíce lidí strávily noc venku. Dá se očekávat, že i dnešní noc bude stejná. Bojí se následných otřesů a mají zničené domy. V noci se přitom teploty pohybují kolem bodu mrazu.
Kateřina Etrychová
redaktorka ČT

Pomoc postiženým zemím nabídly mimo jiné Indie a Spojené státy. Pákistánský premiér Naváz Šaríf ji však s díky odmítl. „Naše vlastní zdroje jsou dostačující k tomu, abychom se s tragédií vypořádali,“ řekl. Pomoc se záchrannými pracemi v případě potřeby nabídla také OSN.

Redaktorka ČT: Místy nefunguje elektřina ani mobily (zdroj: ČT24)

Podle pákistánského listu Dawn zaslala vláda do postiženého regionu dosud 2000 stanů a mobilní nemocnici. V obou zemích působí spolupracovníci organizace Červený půlměsíc. Pákistánská armáda pomáhá uvolňovat cesty v místech sesuvů.

Pohoří Hindúkuše je seizmicky aktivní region. Před deseti lety, 8. října 2005, otřesy půdy o síle 7,6 stupně usmrtily v severním Pákistánu zhruba 75 tisíc lidí.