Bizarní volby v Oděse: Žvejkal dostal pokutu, Darth Vader málem nehlasoval

Ukrajinské komunální volby ve znamení Hvězdných válek (zdroj: ČT24)

Neuvěřitelné scény provázely místní volby v ukrajinské Oděse, kde v poutech skončily postavy z Hvězdných válek. Slavný Žvejkal dokonce odešel s pokutou. První kolo komunálních voleb bylo podle OBSE transparentní, podle ukrajinských aktivistů je ale provázel politický nátlak i podplácení voličů.

Proslulý padouch Darth Vader měl co dočinění s policií. „Mám pas. Ukázal jsem ho členům volební komise, abych to zkrátil. Zase mě nechtěli nechat volit,“ stěžoval si bojovník, který kandiduje za Internetovou stranu Ukrajiny.

Když prokázal, že má hvězdné jméno v pase, ukrajinští strážníci ho do místnosti vpustili. Zatkli ale část jeho doprovodu – zdatný a loajální Žvejkal zprvu bojoval statečně, po chvíli ale boj s přesilou prohrál.

Ukrajinské volby ve znamení Hvězdných válek
Zdroj: YouTube

Kromě pout dostal pokutu v přepočtu téměř 200 korun. Médiím si postěžoval, že jeho intergalaktická banka na planetě Zemi nemá své pobočky.

Zatčení Žvejkala
Zdroj: Kazzura/youtube.com

Temná strana síly má v Oděse tradici

Surrealistické scény z ukrajinských volebních místností nejsou žádnou novinkou. Slavný Darth Vader chtěl přeměnit tamní politickou mapu už několikrát, a to i v nejvyšších patrech, když se ucházel o prezidentské křeslo.

V Oděse má navíc svůj unikátní monument. V pátek tu vesmírný tým slavnostně odhalil sochu Dartha Vadera, přetvořenou z původní verze Lenina.