Sobotka: Řada uprchlíků do Evropy nechce, v táborech ale nemohou čekat věčně

Hodně běžencům se do Evropy nechce – touží po domově. V uprchlických táborech ale nemají perspektivu a nemohou čekat věčně, řekl v rozhovoru pro ČT premiér Bohuslav Sobotka, který navštívil jordánský tábor Zátarí. „Pokud nebudeme pomáhat na místě, tak ti lidé přijdou do Evropy, která na to není připravená,“ uvedl Sobotka. Podle něj je nyní nejdůležitější porážka Islámského státu a dohoda mezi Asadovým režimem a opozicí – tedy konec občanské války v Sýrii.

Nejvíc běženců má v současné době v péči Turecko, Libanon a Jordánsko, které se muselo postarat o milion utečenců ze Sýrie i dalších zemí Blízkého východu. A další jsou na cestě. 

Sobotka nabídl jordánskému králi pro příští rok finanční podporu ve výši sto milionů korun. „Nemůžeme po Jordánsku chtít, aby všechny náklady neslo samo, to už by se ten stát dávno zhroutil. Ti lidé by odešli jinam prostě proto, že by se o ně jordánská vláda nebyla schopna postarat,“ konstatoval premiér.

OSN v září došly peníze a sto tisíc lidí ze dne na den přišlo o potravinovou pomoc, což běžence nutí vydat se na cestu na starý kontinent, upozornil Sobotka.

Dokážete si představit, jak budete reagovat, když tři roky trčíte v uprchlickém táboře, přestanou vám dávat potravinovou pomoc, nevíte, jaká bude vaše perspektiva. Co uděláte? Spojíte se se svými příbuznými, prodáte majetek, který máte v Sýrii, a za ty peníze se pokusíte dostat do Evropy.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Řadě uprchlíků přitom podle Sobotky do Evropy vydávat nechce. „Nepřemýšlejí o tom, že by si hledali domov někde jinde. Chtějí se vrátit do Sýrie se svými rodinami, ale chtějí tam mít bezpečí, školy a zdravotní péči,“ řekl po návštěvě tábora Zátarí.

Sobotka: Česká republika je v Jordánsku vnímána velmi pozitivně

Sám je hrdý na to, jak Češi v Jordánsku pomáhají. „Zachraňujeme lidi, kteří nemají peníze na to, aby si mohli dovolit operaci, která ohrožuje jejich život. Poskytujeme stipendia syrským studentům, pomáháme elektrifikovat jeden z největších uprchlických táborů na Blízkém východě,“ řekl Sobotka.

Česká pomoc je patrná třeba v zátarské družině, kde pár tisíc dolarů proměnilo kamenitý plácek ve sportovní hřiště pro jinak bezprizorní děti. „Máme tu kulturní klub, výtvarný kroužek, fotbal, karate. Všechno, co dokáže děti zabavit,“ poznamenal Saád Gedeon z Luteránské světové federace.

Česko je možná víc solidární než některé větší evropské státy a snaží se pomáhat způsobem, který by migrační tok do Evropy zastavil nebo alespoň zpomalil, přiblížil premiér přístup svého kabinetu, který se nedávno postavil proti povinným kvótám na přerozdělení běženců v rámci zemí EU.

Uprchlíci v Jordánsku
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Evropa není na migrační vlnu připravená, zdůraznil český premiér

„Je potřeba, abychom lidem, kteří utekli před válkou a pohybují se po regionu Blízkého východu, nabídli co nejlepší podmínky,“ uvedl Sobotka s tím, že lidé ale v táborech nemohou čekat věčně, proto je nutné najít diplomatické řešení občanské války v Sýrii – Evropa totiž není na podobnou migrační vlnu připravená.

Ruskou intervenci v Sýrii lze v tomto případě považovat za katalyzátor, míní Sobotka. „Teď bude záležet na tom, jestli se podaří nastartovat nová jednání mezi režimem a opozicí,“ dodal premiér.

Z domova prchlo před boji jen během října 120 tisíc Syřanů

V Sýrii se bojuje pátým rokem a o život při tom přišlo 250 tisíc lidí. Rusko zasahuje do bojů od konce září. Podle vyjádření Kremlu cílí ruské nálety na teroristické skupiny, Západ ale tvrdí, že Moskva míří také na umírněnou opozici. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy cílí na pozice Islámského státu ze vzduchu už více než rok.

Od začátku října muselo opustit své domovy nejméně 120 tisíc obyvatel syrských provincií Aleppo, Hamá a Idlíb, oznámila nově mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). 

Většina lidí, kteří prchají před intenzivními boji, se podle organizace zdržuje ve svých provinciích, poblíž svých domovských měst nebo vesnic, či v táborech poblíž hranic s Tureckem.