Zaorálek podpořil cestovní ruch v Malajsii – na Borneu vznikne honorární konzulát

Zaorálek na návštěvě Malajsie (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je na návštěvě Malajsie. Cílem jeho cesty jsou nové obchodní příležitosti pro tuzemské podnikatele. Tamní politici mají také zájem o to, aby do země přijíždělo více českých turistů. Letos by jich mělo dorazit až deset tisíc. V oblasti Sabah na severozápadě Bornea má proto vzniknout honorární konzulát.

Zaorálek jednal se svým regionálním protějškem o zřízení honorárního konzulátu, který by se měl otevřít nejpozději do tří let.

„Byli bychom rádi, kdybychom tu měli nějakého styčného důstojníka. Takže jsem požádal, aby nám pomohl vyhledat nějakou vhodnou osobu, který by se hodila pro hájení českých zájmů v tomto prostředí,“ podotkl šéf české diplomacie.

Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24

Čechy láká na Malajsii hlavně celoroční teplo, příznivé ceny letenek, moře a exotická malajsijská příroda. V Sabahu se na ploše velké jako Singapur vyskytuje kolem šesti tisíc druhů rostlin a přes tři sta druhů ptáků.

Dominantou je čtyřtisícovka Kinabalu, která je podle místních posvátná. „Věříme, že když někdo umře, jeho duše odejde na tu horu a odpočívá tam,“ prohlásil místní průvodce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Horu i park postihlo v červnu silné zemětřesení, při kterém zemřelo 18 lidí. Spadlé kameny stále blokují cestu na vrchol. Volná by měla být napřesrok.