Silné zemětřesení v Asii si vyžádalo stovky mrtvých a zraněných

Přes 200 mrtvých a na devět stovek zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 7,5 stupně, které zasáhlo velkou oblast jižní Asie. Otřesy měly epicentrum v severovýchodním Afghánistánu, zasáhly ale i sever Pákistánu a byly citelné i v Kábulu a indickém Dillí. Tragická bilance ale zdaleka není konečná: počet obětí takřka každou minutou stoupá, jak se k úřadům dostávají informace z postižených odlehlých oblastí.

Češi mezi oběťmi pravděpodobně nejsou, české ministerstvo zahraničí to ani nepředpokládá a podle své mluvčí Ireny Valentové je v kontaktu s ambasádami. Podle posledních informací jsou všichni registrovaní Češi v Pákistánu v pořádku.

Následky zemětřesení v Péšávaru
Zdroj: Khuram Parvez/Reuters

V Afghánistánu usmrtily otřesy nejméně 33 lidí a 200 dalších bylo zraněno. V provincii Tachár zahynulo 12 žákyň dívčí školy, které se při zemětřesení snažily utéct z chvějící se budovy. Dalších 30 školaček muselo být hospitalizováno. Mrtví, zranění a rozsáhlé škody jsou hlášeny i z Dželálábádu v provincii Nangarhár na východě země a z provincie Badachšán. Ve dvou venkovských oblastech nedaleko epicentra otřesů byly zničeny stovky domů.

Následky zemětřesení v afghánském Badachšánu
Zdroj: Reuters

Afghánský výkonný premiér Abdulláh Abdulláh prohlásil, že to bylo „nejsilnější zemětřesení, které země zažila za posledních několik desetiletí“. „Máme zprávy o těžkých ztrátách, přesné údaje vládní úřady zveřejní později,“ dodal. Svolal mimořádnou schůzku představitelů úřadu pro řešení katastrof a vyzval nemocnice a lékaře, aby byli připraveni na příval zraněných.

Následky zemětřesení v afghánském Dželálábádu
Zdroj: Parwiz/Reuters

Desítky mrtvých a stovky zraněných hlásí i sever Pákistánu, kde patří k nejhůře postiženým oblastem údolí Svát v provincii Chajbar Pachtunchvá, kmenová území při hranici s Afghánistánem a město Péšávar. Většinu obětí pohřbily zřícené domy. Do postižených oblastí byla vyslána armáda. 

Po prvních otřesech půdy zaplnily davy ulice indického Šrínagaru
Zdroj: Danish Ismail/Reuters

„Zemětřesení bylo tak silné, že mnou házelo z jedné strany ulice na druhou. Nikdy jsem nic takového nezažil. Jsou tady obrovské škody, můj dům se zřítil, ale díky Bohu mé děti i já jsme vyvázli bez újmy,“ prohlásil sedmačtyřicetiletý pákistánský novinář Gúl Hammád Farúkí z Čitrálu v provincii Chajbar Pachtunchvá.

Americká geologická služba USGS původně stanovila sílu otřesů na 7,7 stupně, postupně ji ale snížila na 7,5 stupně. Zemětřesení vycházelo z hloubky 213 kilometrů a mělo epicentrum v odlehlé afghánské provincii Badachšán v pohoří Hindúkuš, 82 kilometrů jižně od Fajzábádu.

Afghánistán, Pákistán a Indii zasáhlo rozsáhlé zemětřesení
Zdroj: Hazrat Ali Bacha/Reuters

Ve velké části Kábulu byly přerušeny dodávky elektřiny. Otřesy trvající 45 vteřin tam rozechvěly budovy, jimž praskaly zdi. V celém Afghánistánu jsou prý také problémy s telefonickým spojením. V Islámábádu lidé v panice vybíhali z domovů a odříkávali modlitby z koránu. Stejně tak byly otřesy citelné i v indické metropoli Dillí, odkud ale škody zatím nejsou hlášeny. Budovy se zde rozhoupaly krátce po poledni.

Pohoří Hindúkuše je seizmicky aktivní region. Před deseti lety, 8. října 2005, otřesy půdy o síle 7,6 stupně usmrtily v severním Pákistánu asi 75 tisíc lidí.