Propaganda Islámského státu vydala první hrozbu Izraeli

Radikální skupina Islámský stát (IS), která bojuje hlavně v Iráku a Sýrii, vydala vůbec první prohlášení v hebrejštině určené Izraeli. Mluvčí oslovuje Izraelce a hrozí jim, že palestinské útoky, které zažívají v těchto dnech, jsou jen začátkem mnohem širšího konfliktu.

Vzkaz na videozáznamu je podle slovního doprovodu určen Židům, „kteří okupují zemi muslimů“.

„Válka, kterou prožíváte nyní, je jen dětskou hrou ve srovnání s tím, co vás čeká v budoucnu. Pro tuto chvíli si dělejte, co chcete. My vás pak za vaše zločiny obviníme desetinásobně. Chvíli přemýšlejte: Co uděláte, až přijdou desetitisíce lidí z celého světa, aby vám podřízli hrdla a pohodili vás do odpadu? My budeme pokračovat až do konce, dokud chorobu nevymýtíme,“ říká mluvčí.

Upozorňuje Izraelce, že nejde o planou hrozbu. Na mapě pak doložil postup IS. „Blížíme se k vám z jihu i ze severu. Naším cílem je navždy zrušit hranice dané Sykes-Picotovou dohodou,“ končí mluvčí s poukazem na dohodu z roku 1916, která rozdělila území po porážce Osmanské říše. Francie podle ní získala mandátní území Sýrie a Libanonu, zatímco Británie dostala tehdejší Palestinu a Irák.

Izrael nyní zažívá vlnu násilí, v níž Palestinci a izraelští Arabové náhodně útočí na Izraelce. Většinou k tomu používají nože a mnozí z nich umírají po izraelském zásahu. Násilí si vyžádalo na 60 obětí, z nichž 50 byli Palestinci.

Islamisté si prodejem ropy přijdou na miliardy týdně

Islámský stát si podle analýz vydělává prodejem ropy v přepočtu více než jednu miliardu korun. Radikálům se totiž podařilo získat experty i potřebnou techniku  ze zahraničí. V Sýrii IS denně těží 30 tisíc barelů ropy, v Iráku kolem deseti až dvaceti tisíc barelů.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters

Podle iráckého poslance a bývalého ministra ropného průmyslu Ibráhíma Bahr Ulúma se v Iráku těží hlavně v blízkosti Mosulu. Zatímco syrská ropa se pašuje do Turecka a tam prodává prostředníkům, irácká se údajně převáží do Sýrie, kde IS provozuje rafinérie, aby mohl prodávat ropné produkty.

IS vyhlásil na obsazeném území chalífát s vlastní správou. Jeho úřad, který je obdobou ministerstva financí, tvrdí, že v dubnu skupina za ropu jen v Sýrii získala 46,7 milionu dolarů. V Sýrii údajně IS kontroluje 253 ropných vrtů a těží se na 161 z nich. Pracuje tam 275 inženýrů a přes 1100 dělníků.