K Mexiku míří ničivá Patricia - nejsilnější hurikán na polokouli

Možná nejsilnější hurikán zaznamenaný na západní polokouli míří k západnímu pobřeží Mexika. Bouře Patricia už donutila úřady k evakuaci tisíců lidí do zděných budov. Vítr dosahuje rychlosti až 325 kilometrů za hodinu. Podle expertů by Patricia mohla dosáhnout úrovně hurikánu Haiyan, který v roce 2013 zabil na Filipínách přes 7 tisíc lidí.

Hurikán má dosáhnout páté kategorie, která znamená katastrofické následky. Ve třech mexických státech už úřady vyhlásily stav ohrožení, na místo zamířily čtyři tisíce příslušníků námořnictva. V potenciálně ohrožených oblastech žije na 400 tisíc lidí.

Největší silou by měl hurikán udeřit v oblasti mezi přístavem Manzanillo a oblíbeným letoviskem Puerto Vallarta. Z města se snaží dostat tisíce lidí. Místní letiště už úřady uzavřely. Stejně jako další dvě dál ve vnitrozemí.

„Byl jsem tu na kongresu spolu s dalšími asi 500 lidmi. Všichni mluvili o tom, jak se odtud dostanou,“ podotkl nizozemský turista Jan Dirk Van Der Klis.

Působení hurikánu ale pocítí i lidé ve vzdálenějším Acapulcu. Vláda uvedla, že má k dispozici přístřešky pro 259 tisíc lidí. Evakuace se zatím týká asi 50 tisíc lidí, informovala konzulka Tereza Nedorostková. V ohrožených oblastech podle ní pobývá asi 14 Čechů s rodinami.

Přečkáme to v bytě, který je jako bunkr. Nachystali jsme si jídlo a vodu a budeme meditovat a modlit se za všechny kolem nás.
Judith Rothová
americká turistka

Jak uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC), Patricia je nejsilnější hurikán, který byl na západní polokouli dosud zaznamenán. Podle mluvčí Světové meteorologické organizace je vítr dost silný na to, aby „dostal letadlo do vzduchu a udržel ho v pohybu“.

Podle předpovědí NHC dorazí Patricia k pevnině v pátek večer místního času (v sobotu nad ránem SELČ) u pobřeží státu Jalisco. Do té doby by měl mírně zeslábnout, stále však bude patřit do ničivé čtvrté kategorie hurikánů.

Síla větru má být podle meteorologů tak obrovská, že budou vzduchem létat i automobily. Dřevěné budovy tak hurikán pravděpodobně zničí. Hurikán se z bouře vyvinul mimořádně rychle, což může omezit šíři evakuace.
Martin Řezníček

Rovněž sousední stát Colima se musí připravit na lijáky a záplavy, které mohou Patricii doprovázet. Podle meteorologů mají srážky dosáhnout v průměru 15 až 30 centimetrů, místy ale i skoro 80 centimetrů.

Lidé shromažďují zásoby jídla a zabedňují okna

V přístavu Manzanillo ve státě Colima už začali místní majitelé obchodů zabedňovat okna. „Je lepší se zabezpečit než později litovat. Hurikány jsou nepředvídatelné,“ uvedl manažer obchodu s nábytkem Enrique Esparza. Mexičané se také začali předzásobovat potravinami.

Vedle Jalisca a Colimy platí stav ohrožení také v některých městech a obcích státu Nayarit. Guvernér Colimy nařídil na dnešek uzavření veškerých škol. Lidé v obavách z možných záplav skupují zásoby základních životních potřeb.