Sociální antropolog: Polovina Číňanů už může mít druhé dítě, zájem je ale malý

Čína se chystá zrušit svou politiku jednoho dítěte. Alespoň to vyplývá ze zpráv, které přinášejí média jako třeba hongkongský South China Morning Post. Sociální antropolog Adam Horálek ale v rozhovoru pro ČT24 upozornil, že v Číně už nějakou dobu část společnosti druhé dítě mít může, zájem je ale malý, protože lidé si zvykli mít malou rodinu.

Dopady politiky jednoho dítěte? Stárnoucí populace i dražší pracovní síla

Politika jednoho dítěte je oficiálně platná od roku 1979. Jejím cílem bylo, aby země neměla do roku 2000 více než 1,2 miliardy obyvatel. „To se nesplnilo,“ upozornil Horálek. „Na druhou stranu se podařilo omezit populační růst a posílit tím růst ekonomiky,“ podotkl antropolog.

Mezi úskalí poklesu porodnosti patří třeba rychlý růst ceny pracovní síly. „To je pro Čínu, která se dosud orientovala na levnou pracovní sílu, velký problém,“ poznamenal Horálek. Čínská populace bude také stárnout a nebude produktivní. „To bude mít dopad na státní pokladnu i společnost jako takovou,“ uvedl Horálek.

Čínská pracovní síla
Zdroj: ČT24

V Číně jsou tradičně upřednostňováni chlapci před dívkami

„Preference mužských potomků byla vždycky, Čína měla vždy opačný genderový poměr, než jsme zvyklí v Evropě. V následujících deseti letech ale tento nepoměr bude velice prudce růst,“ upozornil antropolog.

V Číně je nyní až 40 milionů mužů, kteří k sobě nemají partnerku. „Samozřejmě je to velký problém,“ podotkl Horálek. Peking se již snaží natáhnout kvalifikované Číňany zpět ze zahraničí. „V případě genderového nepoměru ale diaspora moc pomoci nemůže, protože preference mužských potomků je i tam,“ vysvětlil antropolog.

Sociální antropolog: Politika jednoho dítěte přinesla Pekingu problémy (zdroj: ČT24)

Horálek: V Číně už nyní funguje politika 1,5 dítěte

Média nyní píší o možném nástupu politiky dvou dětí – lidé by stále museli žádat o povolení mít dalšího potomka, už ale bez omezení na určitou část populace. „Pravděpodobně by si tak mohl o druhé dítě zažádat každý,“ říká Horálek, podle něhož ale nejde o nový trend.

„Čína má nyní něco, co já nazývám politikou jednoho a půl dítěte. Zhruba polovina populace už je dlouhodobě vyjmuta z politiky jednoho dítěte a může mít dva potomky,“ připomněl expert.

Vývoj čínské populace
Zdroj: ČT24

Před dvěma lety došlo k dalšímu uvolnění, kdy se k této skupině přidaly další stovky milionů lidí. „Problém je, že Čína si jako další vyspělé společnosti zvykla na malou rodinu. Ze statistik vyplývá, že rok po uvolnění této politiky o druhé dítě požádalo jen necelých sedm procent těch, kteří na to měli právo,“ prohlásil Horálek.

Z politiky jednoho dítěte byly nejprve vyjmuty etnické menšiny či zaostalé rurální oblasti, kde měli rodiče jednu dceru. „Později to byly rodiny, kde byli oba rodiče jedináčci. V roce 2013 to bylo rozšířeno na to, že alespoň jeden z rodičů musí být jedináček, aby mohl mít druhé dítě," popsal proces antropolog.

Čína má zhruba 1,3 miliardy obyvatel. V růstu populace je na 159. místě na světě. Podle nedávné zprávy OSN by mohl populační růst dosáhnout vrcholu už v roce 2017.