Uprchlíci jsou jen projevem globalizace, tvrdí Merkelová

Příliv žadatelů o azyl je dalším projevem globalizace, z níž mělo Německo velký prospěch, pokud jde o dobývání nových trhů pro export. Prohlásila to německá kancléřka Angela Merkelová, která často čelí kritice za to, že do Evropy svými výroky prakticky pozvala statisíce migrantů.

„Vaše zkušenost z globalizace byla až dosud převážně taková: naše ekonomika proniká do dalších zemí, staví továrny, prodává výrobky a pozitivní je i bilance zaměstnanosti v Německu a našich podnicích,“ prohlásila kancléřka na kongresu největšího německého odborového svazu IG Metall ve Frankfurtu nad Mohanem. „Nyní jsme svědky opačného pohybu: je to globalizace, která přichází k nám,“ pokračovala Merkelová.

„To, o čem jsme si mysleli, že je daleko, například válka v Sýrii nebo chaos v Libyi, pro nás dostává konkrétní podobu ve formě uprchlíků. Měli bychom se naučit s tím vypořádat. (…) Budeme muset přijmout určitou míru legální imigrace, to je globalizace,“ pokračovala Merkelová.

Svůj postoj zdůvodnila mimo jiné silným zatížením států, jako je Turecko nebo Libye, vysokým počtem uprchlíků. „Břemeno budeme sdílet a budeme muset přijmout i určitou míru legální migrace. To je globalizace v praxi. Nemůžeme se v době chytrých telefonů, kdy lidé přesně vědí, jak si v Evropě žijeme, prostě izolovat,“ prohlásila Merkelová. I když masový příliv uprchlíků staví Evropu a Německo před velkou výzvu, je to důvod říci: „My to zvládneme“, zopakovala své heslo.

Šéf IG Metall Jörg Hofmann předtím požadoval spravedlivý přístup uprchlíků na německý pracovní trh. Firmy by podle něj měly nabídnout učební i pracovní místa. Špatnou cestou je podle něj naopak nabízení brigád uprchlíkům. „Neakceptujeme zaměstnávání druhé třídy, protože dělá z lidí lidi druhé třídy,“ řekl Hofmann.

Záchranné vesty na pláži řeckého ostrova Lesbos
Zdroj: Reuters/Yannis Behrakis

Největší evropská ekonomika, která je dlouhodobě světovým šampionem zahraničního obchodu, vyváží každý měsíc zboží za více než 100 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun) a právě export v posledních desetiletích táhl růst německé ekonomiky. Německo letos oficiálně očekává příchod nejméně 800 tisíc uprchlíků a podle neoficiálních informací už v zemi jsou.