Překonal bariéry hranic, úřadů i předsudků - putování Syřana krok za krokem

Cesta syrského uprchlíka pod drobnohledem (zdroj: ČT24)

Více než 800 tisíc – masa lidí, kterou letos očekává Německo na svém území. Ale také počet unikátních osudů těch, kterým z různých důvodů stálo za to vydat se na nejistou cestu tisíce kilometrů směrem do Evropy. Nabízíme příběh strastiplné cesty jednoho z nich.

Z Aleppa až na německé nádraží – pozoruhodnou cestu dvou dlouholetých kamarádů lemují právě tyto body. Oba před třemi lety vyhnaly bomby, které dopadly na syrskou nemocnici. „Tolik krve, kterou jsme uklízeli po každém útoku, po každé vlně ostřelování, to se nedá ani popsat,“ tvrdí Osman, který v nemocnici pracoval jako lékař. Spolu se svým týmem zachraňoval stovky civilistů i rebelů, právě v říjnu 2012 ale upřednostnil sám sebe – a vydal se do Evropy. Tehdy netušil, že nemocničního dobrovolníka Mohameda nakonec uvidí až za několik let a v úplně jiném prostředí, tisíce kilometrů od domova.

Právě Mohamed uprchl před bombardováním nejprve do Turecka. V nedaleké zemi ale podle svých slov nenašel život, jaký hledal, a po dvou letech se tak vydává dále po směru. Cesta přes moře na ostrov Lesbos ho stála více než 50 tisíc korun. Na hranicích s Evropou přišel Mohamed kromě značného obnosu také o iluze. Nově se naopak setkal s nástrahami byrokracie a také lidmi, kteří uprchlíky mezi sebe příliš nevítají.

Cesta uprchlíků z ostrova Lesbos do Atén
Zdroj: ČT24

Čím více se blížil kontinentální Evropě, tím jasnější rozdíly mezi lidmi podle svých slov vnímal. Vše začalo už na samotném trajektu na řeckou pevninu - Evropani cestovali pohodlně v poloprázdných patrech, zatímco migranti na plastových židlích nebo na zemi. „Koukají na nás jako na zvířata. A to proto, že způsob, jakým tam na sever cestujeme, je vhodný tak maximálně pro zvířata,“ vzpomíná 26letý Syřan.

Do Atén tak přicestoval v chladné kajutě. Zatímco někteří by si mohli oddychnout, pro Mohameda byla řecká metropole teprve začátkem ještě strastiplnější cesty. Trajekt vystřídaly autobusy a prosluněné moře podzimní balkánské lijáky, které Mohamed podle svých slov nikdy nezažil.

Ze Sýrie na západ Německa za 12 dní
Zdroj: ČT24

Krizový úsek na srbsko-maďarské hranici stihl projít ještě předtím, než Budapešť hranice úplně uzavřela. I tak ale skončil s několika dalšími lidmi na policii kvůli snaze vyhnout se registraci. Po noci strávené v uprchlickém centru ho maďarské úřady dopravily k rakouské hranici, odkud pokračoval přes Vídeň dál.

Po 12 dnech a 4 tisících kilometrech Mohamed dorazil do západoněmeckého Saarlouis. Po boku svého krajana Osmana tu chce začít znova - nadobro vyměnit choulostivé prostředí války za prostý a zajištěný život.

Trasa Mohameda
Zdroj: ČT24