Přelom v jemenské krizi? Vláda přislíbila jednat se šíitskými povstalci

Jemenská vláda přijala pozvání generálního tajemníka Organizace spojených národů Pan Ki-muna k účasti na jednání s šíitskými povstalci. Rozhovory plánované na konec října by tak mohly představovat novou naději na mír v zemi zmítané boji.

Jemenský premiér Radžíh Badí oznámil, že se zúčastní jednání v Ženevě, která by měla vést k bezpodmínečnému uplatňování rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající povstalce ke složení zbraní.

Svou účast na jednáních potvrdili také zástupci šíitských rebelů. Jejich vstřícný postoj přivítala Saúdská Arábie, která od letošního března útočí ze vzduchu na povstalecké pozice.

Už na počátku října oznámil zvláštní vyslanec OSN v Jemenu Ismáíl šajch Ahmad, že šíitští rebelové jsou ochotni stáhnout se z oblastí, které ovládli během loňského postupu ze severu na jih Jemenu. Naplnění rezoluce OSN by znamenalo rovněž předání zbraní do rukou vlády. Předchozí pokus o mírová jednání v Jemenu v červnu ztroskotal.

Jemen sužuje ozbrojený konflikt, v němž bylo podle údajů OSN zabito už více než 2350 civilistů. Podle informací agentur AFP a AP ale celkový počet obětí už přesáhl 5400. Šíitští povstalci loni v září obsadili metropoli Saná a postupně se dostali až do Adenu na jihu země.

V březnu do bojů na straně prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího vstoupila koalice vedená Saúdskou Arábií, což postup šíitů zpomalilo. Aden už jemenská vláda získala zpět.