Útočník, který pobodal kolínskou starostku, sympatizoval s krajní pravicí

Vyhrála volby, o čemž kvůli kómatu zatím neví (zdroj: ČT24)

Viník sobotního útoku na starostku Kolína nad Rýnem Henrietu Rekerovou měl blízko ke krajní pravici. Dřívější spekulace médií během pondělí potvrdily německé úřady. 44letý útočník byl řadu let aktivní v rámci německých ultrapravicových stran a čile vystupoval také na radikálních internetových fórech. Rekerová, která po útoku utrpěla vážná zranění, nedělní volby s přehledem vyhrála.

Strůjce útoku byl dlouhodobě nezaměstnaným malířem a lakýrníkem. Je známo, že již na počátku devadesátých let v Bonnu udržoval kontakty s neonacistickou Svobodnou německou dělnickou stranou (FAP). Tu soud v roce 1995 kvůli její agresivitě zakázal.

Své sympatie nyní projevoval krajně pravicové Národnědemokratické straně Německa (NPD) a občas také vystupoval na radikálních internetových fórech. Podle německé tajné služby byl v roce 1994 v Lucemburku zadržen za účast v pochodu k uctění někdejšího předního nacistického pohlavára Rudolfa Hesse.

Místo útoku v centru Kolína
Zdroj: ČTK/AP

Tajná služba dále uvádí, že útočníka považuje jen za okrajovou postavu neonacistického hnutí. Zadržen byl ihned po činu, ke kterému se přiznal. Uvedl také, že ho k němu vedla nenávist vůči cizincům a nesouhlas s německou uprchlickou politikou.

Rekerovou, která leží s vážnými zraněními v nemocnici, muž napadl v sobotu během předvolební kampaně. Na tržišti v městské části Braunsfeld ji sekl mačetou do krku.