Británie investuje pět milionů liber do boje proti extremistické propagandě

Britský premiér David Cameron plánuje investovat pět milionů liber (184 milionů korun) na podporu projektů, které budou bránit šíření extremistické propagandy. Chce tak omezit šíření ideologie Islámského státu a podobných organizací.

Britská vláda se chystá utratit na projekt letos pět milionů liber a další peníze v příštích letech. Cílem je vybudovat celonárodní síť organizací, které budou bojovat proti všem formám extremistické ideologie. Britové tak reagují na snahy islamistů, kteří především mezi zranitelnými skupinami obyvatelstva verbují bojovníky pro svatou válku.

Podle úřadů se během posledních 18 měsíců výrazně změnil způsob, jakým extremisté využívají internet, aby oslovili mladé lidi. Institut zaměřený na boj s terorismem Quilliam Foundation uvedl, že Islámský stát šíří svou propagandu prostřednictvím sítě svých stoupenců a sympatizantů rozmístěných po celém světě.

Podporovat hlasy hlavního proudu

Cameron se v pondělí chystá představit novou rozsáhlou protiextremistickou strategii země. „Musíme systematicky bojovat s extremismem a s ideologiemi, které ho podporují, odhalovat lži a ukazovat ničivé následky. Musíme zastavit extremismus hned na počátku. Musíme znemožnit, aby se tento zárodek nenávisti uhnízdil v mysli lidí, a musíme zastavit přísun kyslíku, který potřebuje ke svému růstu,“ řekl Cameron.

„Představím strategii proti extremismu, která přistupuje k boji s tímto jedem novým způsobem,“ uvedl dále Cameron. „Měla by aktivně podporovat hlasy hlavního proudu tak, aby přehlušily hlasy extremistů, a zabývat se segregací a odcizením, které mohou poskytovat živnou půdu pro extremistické názory.“

Protiteroristická jednotka londýnské policie uvedla, že od roku 2010 odstranila z internetu 110 tisíc položek, které lze označit za extremistickou propagandu. Letos jde o 38 tisíc položek.