KLDR zasáhlo sucho, příděly potravin budou ještě tenčí

Události: Sucho a špatná úroda v KLDR (zdroj: ČT24)

Severní Koreu letos postihlo nejhorší sucho za posledních 100 let. Podle státní tiskové agentury zničilo přes 30 procent rýžových polí. Chabá úroda tak ztenčí potravinové příděly, ze kterých v této komunistické zemi i dnes žijí celé dvě třetiny obyvatel.

S blížící se zimou přichází období nakládání zelí. Korejci z něj vyrábějí oblíbenou zkvašenou přílohu kimči, která je vedle rýže základem stravy celý rok a nejvíc právě v zimě. Kvůli suchému létu ale bude letos úrody zelí méně. „Letos nebylo dobré počasí. Do konce července pořád sucho. Ale snažíme se. Vykopali jsme kanály, takže i letos bude úroda,“ říká předák zemědělského družstva Čchou Jong-pjong.

Pan Čchou pracuje v družstvu u Pchjongjangu, které světu ukazuje úspěchy korejského zemědělství, stovky skleníků a nové domky pro zaměstnance. Pochvaluje si i dostatek strojů a mechanizace, na okolních polích ale k vidění žádné nejsou. Lidé pracují ručně.

V minulých dobách neměla KLDR ani semena rostlin, natož hnojivo. V současné době je na tom o něco lépe, stále ale jen stěží dokáže zajistit dostatek potravin pro všech 24 milionů obyvatel. Špatná úroda tak pro drtivou většinu lidí znamená méně jídla.

Sklizeň zelí v KLDR
Zdroj: ČT24

Miliony lidí trpí podvýživou

V 90. letech zemřely kvůli hladomoru částečně způsobeném centrální politikou statisíce lidí. I dnes ale miliony Severokorejců trpí podvýživou. Dvě třetiny obyvatel závisí na státních přídělech distribuovaných dvakrát měsíčně. Přesto režim vyváží potraviny do Číny a před OSN zdůrazňuje nedostatek, aby získal pomoc.

Ve snaze posílit výrobu smějí zemědělci prodávat přebytky na trhu. Korejci, kteří mají peníze, si tak mohou koupit jídlo mimo příděly. Předák družstva pan Čchou ale říká, že i kdyby měli lidé jen pár zrnek rýže a žádnou zeleninu, budou spokojení, dokud mají svého vůdce Kim Čong-una.