Zaorálek podpořil reformní úsilí Bosny a Hercegoviny

Česká republika podporuje integraci Bosny a Hercegoviny do Evropské unie a do NATO a pomůže Bosně v reformním úsilí, aby mohla podat přihlášku do EU. V Sarajevu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Svého bosenského kolegu Igora Crnadaka pozval na 13. listopadu do Prahy, kde má být založen západobalkánský fond.

Dokument o založení fondu bude podepsán na akci Prague European Summit, která se bude 12. a 13. listopadu v Praze zabývat nejen rozšiřováním EU o země západního Balkánu, ale i migrační krizí, situací na Ukrajině a bojem proti Islámskému státu. Zúčastní se jí kromě zemí EU a Balkánu i první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Dopoledne se Zaorálek setkal i s bosenským ministrem zahraničního obchodu Mirkem Šarovičem, který si před podnikateli postěžoval, že s dosavadní česko-bosenskou obchodní výměnou není úplně spokojen, a vyjádřil přesvědčení, že by se tato výměna mohla během dvou až čtyř let zdvojnásobit. Bosna ale podle Zaorálka musí konkrétními kroky ukázat, že je schopna mimo jiné bojovat s korupcí. „Sarajevo je místo, které Češi mají rádi. Máte v Česku dobrého partnera,“ uvedl Zaorálek. Zároveň dodal, že úkolem Bosny je zvýšit ekonomický výkon a vytvořit bezpečné prostředí pro investice.

Zaorálek se setkal také s předsedou předsednictva Bosny a Hercegoviny Draganem Čovičem, který řekl, že jeho země nejpozději do konce letošního roku podá žádost o přijetí do Evropské unie. Bosna a Hercegovina je zatím pouze potenciálním kandidátem členství v EU. S Bruselem má uzavřenu jen stabilizační a asociační dohodu, která začala platit letos v červnu a která ale není zárukou jednání o členství v Unii.

Zaorálek, jehož doprovází desítka českých podnikatelů, připomněl, že základy spolupráce Bosny a ČR položila smíšená komise pro hospodářskou spolupráci, která se ale naposledy sešla v roce 2012. „Byl bych rád, kdyby se znovu sešla příští rok v Sarajevu,“ uvedl český ministr, který možnosti spolupráce vidí zejména v zemědělství, energetice, obnovitelných zdrojích či státní správě.

Šarović poděkoval České republice, že patří ke státům, které poskytují jeho zemi jedny z největších finančních prostředků v rámci rozvojové spolupráce. Čtyřmilionová Bosna dlouhodobě patří mezi prioritní země v rozvojové pomoci ČR. Loni zaujímala se 76 miliony korun páté místo po Ukrajině, Afghánistánu, Moldavsku a Etiopii.