Albánský premiér pro ČT: Připojení Albánců k uprchlické vlně není správné

K uprchlické vlně, která zasáhla Evropu, se připojily i desetitisíce ekonomických migrantů z balkánských zemí včetně Albánie. Šéf tamní vlády Edi Rama v rozhovoru pro ČT uvedl, že to nepovažuje za správné, na druhou stranu ale chápe, že Albánci touží po lepším životě v co nejkratší době. Svou zemi Rama považuje za bezpečnou – vraždu českého páru označil za čin psychopata.

Čtyřicet procent všech migrantů, kteří zamířili do Německa v první polovině roku, pocházelo právě z Balkánu. Berlín sice otevřel brány uprchlíkům ze Sýrie, balkánské země ale označil za bezpečné, tudíž těmto lidem neuděluje azyl a po tisících je vrací zpět do vlasti.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku odešlo do Unie téměř 18 tisíc Albánců – ne všichni se ale na Západ vydali přímo z Albánie, zdůraznil Rama. „Mnozí se připojili k uprchlické vlně poté, co strávili dlouhá léta prací v Řecku a během řecké krize velmi trpěli,“ konstatoval šéf albánského kabinetu.

Albánský premiér Edi Rema pro ČT: Albánci doufají v lepší život v EU (zdroj: ČT24)

Albánci jsou často chudí a doufají, že najdou v EU lepší život. „Mladí mají sny, které si chtějí prožít hned. Snažíme se většinu problémů vyřešit, aby jim stálo za to neodcházet,“ podotkl Rama s tím, že jejich současný odchod do Unie nepovažuje za správný krok.

Podle odhadů žije mimo Albánii asi 35 procent jejích obyvatel - hlavně v Itálii a Řecku, ale také v Německu, Británii nebo Spojených státech.

Turisté ze střední Evropy si Albánii oblíbili

V létě letošního roku strávilo dovolenou v Albánii 14 tisíc Čechů. „Toto číslo roste a doufáme, že se ještě zvýší. Očekáváme také víc návštěvníků z celé střední Evropy,“ prohlásil Rama. Albánie turistům nabízí krásnou přírodu i dobré jídlo, zdůraznil premiér.

Letos byl přitom v albánských horách zastřelen a oloupen český pár. „Šlo o velmi nešťastnou událost, první tohoto druhu, která se přihodila ve velmi izolovaném, krásném a panenském koutě severní Albánie. Češi se tam stali obětí psychopata,“ poznamenal premiér.

Albánii považuji za jednu z nejbezpečnějších zemí Evropy. Platí tam stejná pravidla jako kdekoliv jinde ve světě, ve větších městech si dávat pozor na zastrčené ulice či opuštěná místa, ale právě příroda, která je v Albánii překrásná, je pro místní i pro cizince poměrně bezpečná.
Petr Horký
cestovatel

Ve stejné oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti. Rama ale tvrdí, že jinak země s kriminalitou větší problémy nemá. „Letos u nás byla nejnižší vůbec, o terorismu nemluvě,“ sdělil politik ČT. Extremistů, kteří se připojili k Islámskému státu a dalším radikálním skupinám, je podle něj málo.

  • Albánský politik, výtvarník a spisovatel se narodil v roce 1964. Mezi lety 2000 a 2011 byl starostou hlavního města Tirana. V letech 1998 až 2000 působil ve vládě jako ministr pro kulturu. Od roku 2005 vedl Socialistickou stranu Albánie. Premiérem je od roku 2013.