Írán odhalil tajemství: Má podzemní chodby plné raket připravených k odpálení

Hluboko pod íránskými horskými masivy je ukryto tajemství elitních Revolučních gard: kilometry podzemních chodeb tu jsou naplněné nosiči balistických raket. Podle Teheránu je technika i její posádky v pohotovosti a jsou připravené kdykoliv střely odpálit.

Po dohodě o omezení jaderného programu výměnou za zmírnění sankcí začíná Írán ukazovat svaly: nejdřív víkendovým testem nové balistické rakety, jímž zřejmě porušil rezoluci OSN, a nyní dal nahlédnout do podzemních základen. Snaží se vydobýt pozici v regionu - angažuje se v boji s islamisty v Iráku i Sýrii. Zpráva o tajných chodbách je tak jasnou pohrůžkou jeho protivníkům.

„Máme tolik podzemních raketových základen, že nezáleží na tom, kolik jich objeví. Nikdy nenajdou všechny,“ říká velitel raketových vojsk Revolučních gard Amír ali Hadžizadíh, podle něhož je ukázaná podzemní základna jen onou pověstnou špičkou ledovce. „Jen v několika provinciích nebo městech není alespoň jedna raketová základna,“ dodává. Základny jsou prý navíc odolné proti náletům: technika je v nich uložená až v půlkilometrové hloubce.

Revoluční gardy jsou oddělené od íránské armády a jejich cílem je chránit islámský charakter Íránu. V jejích řadách slouží přes 120 tisíc vojáků.

Írán je prošpikován chodbami plnými raket (zdroj: ČT24)

Írán má zakázáno podnikat jakoukoli činnost související s balistickými raketami, které by případně mohly nést jadernou hlavici, nicméně jeho představitelé dali najevo, že tento zákaz budou ignorovat. Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán v neděli oznámil, že Teherán úspěšně vyzkoušel novou balistickou raketu Emad, která může být řízena až do zásahu cíle. Do výzbroje by měla být zařazena „v blízké budoucnosti“.