Čína staví největší skleněný most na světě

Kouzla se sklem jako stavebním materiálem (zdroj: ČT24)

Čína se chce zapsat do Guinnessovy knihy rekordů dalším jedinečným projektem. V provincii Chu nan staví největší skleněný most světa. Zcela průhledná lávka nad hlubokou propastí bude čtyři sta metrů dlouhá. Práce nezastavilo ani nedávné poškození skleněné podlahy na menším mostě.

Stavba 300 metrů dlouhého mostu v národním parku Čang-ťia-ťie začala v červnu. Dosud technici vybudovali ukotvení a také natáhli obří ocelová nosná lana. Tradiční stavba z netradičního materiálu poslouží kromě sportu také turismu. „Umožní turistům užívat si vyhlídku, ale vyzkoušet si i skákání na laně," zmiňuje projektový manažer Kuo Kchun.

Bílá konstrukce má důmyslně splývat s mlžným oparem, který zdejší okolí často zahaluje. O bezpečnost se přitom návštěvníci údajně bát nemusí. Úřady stanovily přísná pravidla, která mají zamezit jakékoliv nehodě. „Na most bude moci najednou vstoupit jen 800 lidí. Jejich počet budeme pomocí turniketů pečlivě kontrolovat,“ uvedl inženýr Ma Liang.

Stavba skleněného mostu v Číně
Zdroj: Reuters

Před dvěma týdny přitom popraskaly skleněné panely na podobné lávce v pohoří Jün-tchaj. Následná kontrola nicméně neprokázala chybu materiálu. Podle průvodců si jen některý z návštěvníků nenasadil povinné ochranné návleky. Při dodržení pravidel podle úřadů další nehoda nehrozí. „Ještě před stavbou jsme provedli velmi podrobné výpočty a celou řadu testů odolnosti, včetně nosnosti,“ dodává Kuo.

Procházku nad propastí ale nemusí vydržet všichni návštěvníci. Menší skleněný most už v provincii Chu nan stojí a není nijak výjimečné, že na něm chodci uvíznou.