Vrtulník NATO v Kábulu nikdo nesestřelil, šlo o nehodu

Na základně NATO v Kábulu se v neděli pozdě odpoledne zřítil vojenský vrtulník, v jehož troskách zahynulo pět příslušníků mezinárodní koalice a dalších pět utrpělo zranění. Mrtví jsou dva Američané, dva Britové a Francouz. Představitelé základny hovoří o nehodě, nejde podle nich o důsledek nepřátelské palby. Vrtulník Puma Mk 2 se zřítil při přistání v sídle mise Aliance.

Vedení mise Resolute Support (Rozhodná podpora), jejímž úkolem je výcvik afghánských bezpečnostních složek, neupřesnilo státní příslušnost obětí. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že mezi zabitými příslušníky mise NATO jsou dva členové britského vojenského letectva.

Od zapojení Británie do bojů v Afghánistánu proti Talibanu v říjnu 2001 se tak počet mrtvých Britů v této zemi zvýšil na 456. Američanů podle statistiky serveru Citizen Journalist Review zahynulo v Afghánistánu přes 2360 a Francouzů skoro 90.

V neděli se v centru Kábulu stal terčem pumového útoku jeden britský konvoj. Při útoku byli lehce zraněni tři afghánští civilisté, ale nikdo z Britů. Škody jsou na budovách v okolí výbuchu. K činu se přihlásil Taliban. 

Během pondělí navíc došlo v zemi k dalšímu smrtelnému incidentu. V jihoafghánském Kandaháru byla dvěma neznámými ozbrojenci jedoucími na motorce zastřelena afghánská zaměstnankyně OSN.