Vlaky přes rakousko-německou hranici nepojedou ani v pondělí

Na železniční trať mezi Salcburkem a Mnichovem se dálkové vlaky zatím nevrátí. Rakousko a Německo přerušily vzájemné železniční spojení na nejfrekventovanější trase kvůli migrační krizi, výluka měla skončit v pondělí. Německý dopravce Deutsche Bahn ale oznámil, že dálkové spoje tudy nepojedou nejméně další týden.

Provoz na železničním hraničním přechodu Freilassing na předměstí Salcburku v polovině září utichl. Přijížděly tudy z Rakouska do Bavorska tisíce migrantů a německá vláda se rozhodla přerušením provozu na nejrušnější trati jejich proud usměrnit.

Od čtvrtka opět jezdí regionální vlaky, ale dálkové spoje Eurocity a Railjet ze Salcburku do Mnichova nebudou jezdit ani v příštím týdnu. Původně přitom mělo omezení trvat do pondělí. DB však nyní oznámila, že se obnovení provozu odkládá do 18. října.

Uzavření železničního přechodu však desetitisíce migrantů nezastavilo, do Německa stále přicházejí pěšky nebo přijíždějí po silnici, případně jezdí vlakem po jiných trasách.

Do Rakouska potom stále přicházejí běženci z Maďarska po tisících. V sobotu policie spočítala, že do 19:00 prošlo hraničním přechodem Nickelsdorf 5050 migrantů. Podle agentury APA očekává Rakousko během neděle příjezd dalších zhruba čtyř tisíc.