Střety mezi Palestinci a izraelskými složkami mají další mrtvé

Při potyčkách mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami zemřelo během soboty dalších pět lidí. Palestinci umírali při protestech na hranicích s pásmem Gazy i ve východním Jeruzalámě. Palestinci se už téměř dva týdny hromadně bouří proti tomu, že Izrael podle nichohrožuje současný status quo na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Lidé tak pořádají protesty a jednotlivci útočí na Izraelce nožem. Zahynula už více než desítka lidí. Za posledních 11 dní už přišli o život čtyři Izraelci a zabito bylo také 19 Palestinců jak v Jeruzalémě, tak i na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy i v jiných izraelských městech. V Izraeli v této souvislosti sílí obavy, že by mohlo dojít k novému palestinskému lidovému povstání, takzvané intifádě.

Poslední útok se stal odpoledne před Damašskou branou, která je vchodem do jeruzalémského Starého města. Útočník napadl nožem tři policisty, jednoho z nich zranil vážně. Další přítomní policisté ihned zahájili palbu a muže zabili, sdělil policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Policie uvedla, že útočníkem byl „arabský terorista“.

Nepokoje na Západním břehu
Zdroj: ČTK/AP

Ke střetům došlo také u palestinského Pásma Gazy, kde izraelští vojáci zastřelili dvanáctiletého a patnáctiletého chlapce, kteří se tam účastnili protestů. Ty se konají už několik dnů, Palestinci protestují ze solidarity s účastníky nepokojů na Západním břehu Jordánu. Podle izraelské armádní mluvčí protestující házeli na příslušníky armády hořící pneumatiky a kameny. Vojáci prý nejprve vyslali varovné výstřely do vzduchu, následně stříleli na „hlavní provokatéry“, dodala mluvčí.

Ismáíl Haníja, který vede správu radikálního Hamasu v Gaze, označil útočníky za hrdiny a prohlásil, že začala nová intifáda - lidové povstání - zaměřená na Jeruzalém. Právě tam, poblíž Damašské brány ve Starém Městě, palestinský mladík nožem zranil dva lidi. Útočníka pak policie zastřelila.

Nejvážnější situace je nyní u hranic s pásmem Gazy, kde začali tamní Palestinci protestovat ze solidarity s účastníky nepokojů na Západním břehu Jordánu. V pátek se ale přiblížili až těsně k hranici a házeli na izraelské vojáky kamení a hořící pneumatiky. Vojáci odpověděli střelbou. Bilance obětí střetů mezi izraelskými vojáky a Palestinci z Gazy se od pátku vyšplhala už na sedm mrtvých a 145 zraněných.